20130809

Recension: Orange Goblin, Debaser Slussen


Orange Goblin
2013-08-07
Debaser Slussen, Stockholm

Det är tio år sedan Orange Goblin senast besökte Sverige. Något som märks på publikens mottagande när Londonbandet äntrar scenen i den kokheta källaren under Slussen i Stockholm. Och sångaren Ben Ward är inte sen att påpeka hur glada bandet är att vara tillbaka. Det är den spelning nummer 98 i år på bandets långa turné som pågått under 2013. Bandet har haft en del prövningar på vägen med borttappad utrustning och merch och nyligen så lyckades bandets gitarrist Joe Hoare skadade hälsenan och blev tvungen att gipsa foten och sjukskriva sig. Vikarie är bandets gitarrtekniker Neil Kingsburys (även i Blackstorm) som gör ett utmärkt jobb för kvällen.

Spellistan utgörs av låtar från hela bandets katalog och levereras med all önskvärd tyngd. De nya låtarna från ”A eulogy for the damned” som “Acid trail”, “The fog” och “The filthy and the few” står sig bra mot äldre pärlor som ”Your world will hate this”, ”Cosmo bozo”, ”Blue pill”, ”Some you win, some you lose”. Störst jubel och högsta allsång kommer när Ben Ward tillägnar “Stand for something” till Lemmy Kilmister. Under extranumret bjuds vi på ”Quincy the pigboy” som får temperaturen att höjas till det närmast outhärdliga. Och när avslutande ”Red tide rising” levereras i en svintung version är jag lycklig som ett litet barn på julafton.
Jag gillar Orange Goblins gemytliga inställning. Det är i grunden okomplicerad hårdrock som har syftet att underhålla och funka som soundtracket till en bra kväll. Musik att dricka öl till och det understrycker bandet själva. Det är en kväll på krogen med polarna. Ben Ward, som är så lång att han nästan slår huvudet i taket på Debaser Slussens minimala scen, röjer och agerar med publiken på ett sätt som gör Orange Goblin ganska oemotståndliga live.

Jag hoppas verkligen inte att det tar tio år till nästa gång.

Magnus Tannergren

No comments:

Post a Comment