20120821

Väldigt viktiga rocklåtar: Cream - Sunshine Of Your Love


Under ett par dagar i maj 1967 hände någonting ganska magiskt på Atlantic Studios i New York. Just där och då blandades engelsk psykedelia med amerikansk blues när Cream spelade in skivan Disraeli Gears.

Vad som hände här var egentligen att det som under tidigare delen av sextiotalet i USA hade kallats The British Invasion, ingick den fullständiga föreningen med sitt ursprung.


Det som gav upphov till den där brittiska invasionen var puramerikansk Blues och rock´n´roll som plockades upp av band som Rolling Stones, Beatles och The Who.



De här herrarna (och många andra) gjorde sin egen tolkning av musiken som gav upphov till en formlig våg, eller invasion, om man så vill, av engelska band som fick stora framgångar i USA i början av sextialet.

I allt det här fanns då Cream. Jack Bruce, Eric Clapton och Ginger Baker, tre musiker som alla kom från tidigare framgångsrika band. Sådana här konstellationer brukar gå under epitetet supergrupper och just Cream brukar av en händelse refereras till som den första supergruppen. Dessutom var Ginger Baker en av de första trummisar som använde dubbla baskaggar. Bara detta faktum gör låten svårt hörvärd.

Den här skivan är alltså den totala sammansmältningen av det bästa som kom ur den brittiska sextitalsvågen och de bluesens rötter som den hade sitt ursprung i.

Låten vi ska höra har ett riff som tycks ganska enkelt, men som i all bra rock har det ett eget liv, en egen energi och en helt egen historia. Riffet, som både basen och gitarren delar på, blir tillsammans med de afrikainspirerade trummorna en mycket komplicerad blandning som destilleras ner till en fantastisk låt som är både psykedelia och blues. Lyssna och njut av rockens skenbara enkelhet. Här är Cream med Sunshine of your love

No comments:

Post a Comment