20090113

I skivhyllan: Lightnin to the Nations: 25th Anniversary of NWOBHM

Här gör jag ett avsteg från det ljuva 80-talet för att tipsa om en nödvändig historielektion. Den här behändiga boxen om tre cd-skivor hittade jag i en begagnatställ på Skivbörsen härom året. Jag hittar den inte i sortimentet på vare sig Ginza eller CDON men den finns på Amazon som är intresserad. Dessutom misstänker jag att den finns ute på nätet i någon form.
---
I slutet av 70-talet så regerade punken i Storbritannien. Få brydde sig om någonting annat. Bortglömda var Led Zeppelin, Black Sabbath och alla andra band som spelade tung rock i början av årtiondet. Eller var det så?

Naturligtvis inte. I skuggan av Johnny Rottens hånfulla flin så växte sig en ny rörelse stark som förvaltade arvet efter de första riktigt tunga rockbanden i England. I slutet av 70-talet och i början av 80-talet etablerade sig ett stort antal yngre förmågor och snart så började det talas om en ny våg av brittisk hårdrock populärt kallad The New Wave Of British Heavy Metal. Ni känner väl igen namn som Iron Maiden, Judas Priest, Saxon och Def Leppard. Den här nya vågen kan på många sätt ses som startskottet för hårdrockens kanske mest produktiva och kreativa årtionde på 80-talet.

Bakom giganterna i denna våg så fanns det ett många band som aldrig riktigt slog så stort som de som just nämndes. Antalet band som bara gav ut en eller två skivor samt några singlar är långt större än de som blev riktigt stora. Det går faktiskt att dra vissa paralleller till punken där antalet små band var oräkneligt.

New Wave Of British Heavy Metal har haft stor betydelse för hur hårdrocken låter idag. Ta bara Metallica som ett tydligt exempel på ett band som tog stort intryck av de brittiska banden. Att Metallica har gjort covers på fem av sju låtar från Diamond Heads debut ”Lighnin’ to the nations” (Happy Face 1980) säger väl egentligen allt. Lägg därtill andra NWOBHM-band som Blitzkreig, Holocaust och Sweet Savage som också fått låtar tolkade av giganterna från The Bay Area, också det en egen rörelse under 80-talets mitt.


Nu har skivbolaget Castle Music och Sanctuary gjort världen en välgärning genom att samla ihop ett stort antal av dessa band i en gedigen samling. Urvalet är smart gjort i och med att man hoppat över de största namnen som nämndes tidigare. Dessa är ju ganska enkla att få tag på än i dag. Det mest kända bandet i denna samling är kanske Saxon, Samson och Tygers Of Pan Tang. I övrigt så får vi pärlor av Xero, Satan, Atomkraft, Tresspass, Silverwing och många många fler. Totalt presenteras 56 band på tre skivor i ett mycket bra urval. Lägg dessutom till att alltihop presenteras i en informativ booklet med bakgrundsfakta och presentationer kompetent skrivet av Dave Ling, välrenommerad skribent på Metal Hammer och Classic Rock Magazine. Allt detta presenterat i en behändig och sobert utformad ask.

Jag saknar egentligen ingenting i denna samling. Man får en utmärkt känsla för hur The New Wave Of British Heavy Metal lät. Samlingen fyller ett tomrum som länge funnits i skivhyllan. Här får man tillgång till många av urtyperna som sedermera har kommit att bli det vi idag kallar hårdrock. Denna lilla låda med sitt stora innehåll bör alla ha i sin samling. Om man inte äger originalen naturligtvis.

Diamond Head live @ BBC 1980 - Helpless

No comments:

Post a Comment