20121206

Krönika: När dinosaurier dör

James och Rob riffar
Metallica har släppt sin musik på Spotify. "Jaha redan", tänker väl de flesta ironiskt och visst kan man se det som att bandet tagit sig ut på den strömmande marknaden på tok för sent. Men tittar man närmare på det hela kan man kanske ana den bakomliggande orsaken.

För en vecka sedan annonserade Metallica att man startat ett eget skivbolag, Blackened Recordings, och att man tagit kontrollen över all sin musik från Det Stora Skivbolaget som ägt den tidigare. En vecka senare släpper bandet all musik på Spotify under just Blackened Recordings etikett.

Så varför tror ni att Metallica inte har haft sin musik tillgänglig på det här sättet förut?

Visst handlar det om att tjäna pengar. Egen etikett innebär närmare till inkomsten från Spotify och visst kommer det att mumlas om giriga danskar. Men jag kan förstå Metallica lika väl som jag kan förstå vilket band som helst som vill tjäna pengar på sin musik.

Jag tror att Metallica visar vägen för många andra stora band. De som kommer att vinna på det är fansen som troligen får mer musik att lyssna på. Ensamma kvar, hopplöst långt efter alla andra, står de stora skivbolagen.

Och jag tror ärligt talat att de aldrig kommer att förstå vad som hände.

Magnus Tannergren
Producent & programledare
Mojo103.7

No comments:

Post a Comment