Dave Mustaine rekryterar Nick Menza på trummor och Marty Friedman på gitarr och vips lyckas Megadeth göra sin bästa platta som start på det nya årtiondet.
Tekniskt så det förslår med utsökta låtar som river och sliter även om jag tycker att produktionen är aningen slätstruken. Men det vägs upp av Mustaine och Friedmans gitarrspel som fullkomligt glänser i låtar som ”Holy wars… the punishment due”, ”Hangar 18” och Tornado of souls”.
Även om ljudet som sagt är aningen uddlöst så är det en ljusår bättre produktion än föregångaren och den pekar framåt mot det som skulle komma.
Och Dave sjunger faktiskt helt okej på den här plattan. Bara en sådan sak…
20091218
20091105
Det hände sig en gång i Dortmund...
Det finns tillfällen då vissa saker händer som påverkar unga människor på ett sätt som förändrar deras syn på livet. En sådan sak hände i Dortmund 1983.
På scen i Westfalenhalle stod: Iron Maiden, Scorpions, Def Leppard, Ozzy, Krokus, Quiet Riot, MSG och Judas Priest. Det hela sändes i svensk TV som Luciarock (ett påfund som skulle hålla ungarna hemma kvällen innan Lucia så att de inte var ute och söp...).
En av dem som satt naglad framför TV:n var jag.
Och jag kan bara konstatera att detta tillsammans med Bagen och Rockbox är det som mest påverkat mitt val av favoritmusik.
20091023
Megadeth – So far, so good… so what? (1988)
En svag uppföljare men med några riktiga höjdpunkter. Inledande istrumentalen ”Into the lungs of hell” och ”Set the world on fire” är felfria. Covern på Sex Pistols “Anarchy in the UK” är dock en riktig dikeskörning.
Bättre ställt är det med ”In my darkest hour” och ”Liar” som är riktigt bra.
Men som helhet måste nog den här skivan betraktas som ett mellanspel inför bandets kommande glansperiod.
Megadeth - Peace sells... but who's buying? (1986)
Egentligen har jag aldrig förstått varför Dave Mustaine försökt mäta sig med sitt forna band Metallica. Han gjorde ju så bra musik på den här och de tre efterföljande plattorna. Trendsättare och nu mer betraktade som thrashklassiker.
Vad mer kan man begära?
På den här skivan visar Mustaine upp sig själv som den fantomgitarrist han verkligen är. Hantverket är prickfritt. Från pilsnabba solon till blytunga thrashriff som än idag måste klassas som prototyper för kommande generationers thrash metal.
I vanlig ordning har jag lite problem med Dave Mustaines sångröst som är lite i klenaste och gnälligaste laget men det kompenseras av låtmaterialet i stort. Titelspårets vanvettiga thrashattack tvingar mig fortfarande ner på knä och jag dyrkar spår som ”Devil’s island” och ”Black Friday”.
Och omslaget är så mycket thrash metal att man storknar!
Guns N’ Roses – Appetite for destruction (1987)
Detta är en av de sista riktiga rockplattorna om ni frågar mig. En tidlös klassiker som står sig både ljud- och låtmässigt än idag.
Debuten från Guns ’N Roses börjar på ett sätt som är perfekt. En gitarrfeedback och så kommer Axl Rose in med en röst som påminner om en luftvärnssiren. En perfekt presentation. ”Welcome to the jungle” är bland de bästa öppningsspåren någonsin.
Resten av plattan består av fantastisk arenarock, svängig rock ’n’ roll från skrevet och så mycket attityd att man baxnar. Lyssna på ”Mr Brownstone” och du fattar vad jag menar.
Tyvärr klarade bandet inte riktigt av den framgång som följde. Droger och hybris sänkte Guns N’ Roses efter ett par år och dubbelalbumet ”Use your illusion I & II” är beviset på detta. Förutom de drogrelaterade tragedierna i bandet så är det kanske Axl Rose öde som fascinerar och skrämmer mest. Han var mentalt instabil innan genobrottet men efteråt så löper hans paranoia och personlighetsklyvning amok. Och i slutänden var det just det som knäckte bandet helt.
Skivan finns förövrigt med två omslag. Originalet (som ses ovan) ansågs för kontroversiellt och byttes ut mot ett lite snällare. Jag har den första utgåvan på vinyl naturligtvis…
20091022
Metallica - s/t (1991)
Det här är skivan som på många sätt avslutar hela mitt hårdrocksåttiotal även fast den kom 1991. Den var mer än något annat den skiva som satte punkt för hela hårdrockens stora årtionde. Efter denna kom grungen och den musik jag älskade lade sig i djup dvala i många år framöver.
Metallicas svarta skiva visar ett band som utvecklats på alla fronter. Låtmässigt, produktionsmässig och attitydmässigt.
Steget från den karga ljudbilden på föregångaren ”…and justice for all” till det slipade och organiskt tunga ljud vi här hör tog bandet med hjälp av producenten Bob Rock. Den dynamik han fått fram på skivan är än idag hållbar.
Låtmässigt tar Metallica ett litet steg snett framåt. Mycket av thrashen skals bort men grundelementet finns fortfarande där. Metallica visade vad genren var kapabel till.
Låtmässigt är det nog inte så mycket att säga. Det finns inga svaga låtar. Inte en enda. Jag vill dock lyfta fram bortglömda favoriter som ”Don’t tread on me” och blytunga pjäsen ”The god that failed”. Särskilt den sistnämnda är en personlig favorit i hela Metallicas låtkatalog.
20090805
Metallica - …and justice for all (1988)
En tragedi och en ny medlem senare följde Metallica upp “Master of puppets” med sitt kanske mest omdebatterade verk efter “St Anger”. Den här plattan är kanske mest känd för två saker.
Ljudet. Var är basen? Nykomlingen Jason Newstedts bas är så långt ner i mixen att den knappt hörs. Många har lidit med Jason över detta och det cirkulerar ett flertal av fans remixade versioner där basen hörs bättre.
Videon. För första gången gjorde Metallica en video till en låt. ”One” blev en dunderhit och visades på MTV i en nerklippt version där gruppen står i en lagerlokal och spelar. Originalet hade inklippta scener från filmen ”Johnny got his gun” baserad på boken med samma namn. Fansen skrek naturligtvis ”sellout”. Om de bara visste vad som skulle hända sen…
Musikaliskt så är detta kanske något av det mest komplexa Metallica har spelat in. Långa låtar med avancerade arrangemang och med ambitiösa texter. Och det går inte att dölja att här finns några av gruppens bästa och brutalaste kompositioner. ”Blackened”, ”Harvester of sorrow”, ”Dyers eve” och ”Eye of the beholder” är några favoriter.
Detta var den sista skivan bandet gjorde med teknikern/producenten Flemming Rasmussen. Det är också symboliskt nog den sista plattan bandet gjorde då det fort kunde kalla sig underground. 1991 skulle nästa skiva komma och vi vet väl alla hur det gick.
20090604
Metallica – Master of puppets (1986)
Hur beskriver man egentligen perfektion?
Ett sätt skulle kunna vara att lyssna på den här skivan. Än idag får jag rysningar av välbehag när jag hör introt. När ”Battery” brakar lös. När ”Master of puppets” startar om efter det lugna breaket i mitten. När domedagstonen i ”Welcome home (Sanitarium)” klingar i inledningen. När Hetfield vrålar ”Leav me the fuck alone!” i samma låt och så vidare.
Även om Metallica höll sig kvar fram till 1991 på samma nivå rent musikaliskt så är det just på den här skivan man hör hungern allra tydligast. Allting stämmer.
Jag köpte den här skivan i en engelsk (tror jag) press som dubbel vinyl och gatefoldomslag. Jag kan fortfarande ta fram den och titta på de otroligt coola bilderna på bandet. Bortsett från Lars Ulrich som ser ut som en förvuxen dansk tonåring så är killarna så otroligt stenhårda.
Precis som musiken på plattan.
20090529
Metallica – Ride the lightning (1984)
Den här gruppen är ingen favoritgrupp. Den här gruppen är min religion. Och jag blev frälst av den här skivan. Eller rättare sagt av ep:n ”Creeping death” som hämtades från den här skivan. Sedan dagen jag hörde låten om farsoterna som drabbade det bibliska Egypten har jag älskat Metallica över allt annat. Det är snart 25 år sedan nu.
Och ”Ride the lightning” är fortfarande en av mina favoritskivor.
Från ”Fight fire with fire” där Metallicas och Slayers musikaliska utvecklingskurva för ett kort ögonblick verkar vara den samma till crescendot i instrumentalstycket ”The Call Of Ktulu” är det skir kärlek här. Och detta trots att en av Metallicas svagaste stunder på 80-talet finns här i form av ”Escape”. Men det är helheten som är det stora.
Och gitarren! Hetfields gitarr som på debuten mest lät som Motörhead på speed har här fått en sådan tyngd att hela Kalifornien måste ha gungat första gången den här plattan spelade högt. Det gjorde förövrigt resten av metalvärlden också. För detta är genombrottet och föraningen om kommande stordåd.
Metallica har nog aldrig låtit så hungriga som här. Och jag sjunger fortfarande med i allsångspartiet i ”Creeping death”.
Die, by my hand!
20090528
Anthrax – Among the living (1987)
Jag hade inte förstått thrash metal innan jag hörde ”Among the living”. Med sina låtar om Stephen King-romaner, seriefigurer och mer socialt medvetna stycken så fastnade jag för den här skivan i samma sekund som jag hörde introt till titelspåret. Omslaget av Don Brautigam och den karakterisktiska loggan som jag snabbt lärde mig rita på allt jag kom åt hade också med saken att göra.
Anthrax finns för alltid i mitt hårdrockshjärta.
Detta är en skiva jag älskat från början. Till skillnad från många andra plattor i hårdrocksgenren så är soundet tidlöst och kunde lika gärna ha varit inspelat idag. Rått och kraftfullt med en utmärkt mellan bas, gitarr och trummor.
Scot Ian är i sitt esse vad gäller riff. Frågan är om han här inte är minst lika bra som generationskompisar som James Hetfield och Kerry King om inte bättre. Lyssna på orgien i ”I am the law” eller ”One world”.
Det finns inte ett enda svagt ögonblick på skivan. Alla spår är klassiker som aldrig kommer att dö. Anthrax sniffar lite på hardcore och Iron Maiden och gör det till sin egen definition av thrash metal.
Och. Det. Är. Så. Bra!
20090518
Death Angel - intervju
Jag har haft nöjet att intervjua Mark Osegueda i legendariska thrash metal-bandet Death Angel två gånger. Båda gångerna var han oerhört trevlig och tillmötesgående. Första intervjun handlade om comebackplattan "The art of dying". Men det kom lika mycket att handla om The Bay Area i mitten på 80-talet då thrashen växte sig stark med band som Slayer och Metallica. Och mitt i allt detta befann sig Death Angel.
Intervjun publicerades första gången på Metalcentral.net 30 mars 2004
--------------------------------------------------------------------
De senaste åren har många av de gamla banden från mitten och slutet av 1980-talet börjat röra på sig igen. Exodus och OverKill har precis släppt nya rätt pigga plattor. Slayer turnerar envist och släpper ständigt nya plattor. Även Testament och Metallica likaså trots diverse motgångar, dessutom är band som Anthrax, Nuclear Assault, Kreator och många andra thrashband lika aktiva idag som någonsin förr. Nu är även Death Angel aktuella igen med första albumet på 14 år.
Egentligen återförenades Death Angel redan för tre år sedan i samband med "Thrash of the titans" som var en stödgala för Testaments sångare Chuck Billy som då drabbats av cancer. Efter bara två repetitioner så ställde sig Mark Osegueda, Rob Cavestany, Ted Aguilar, Dennis Pepa och Andy Galeon på scenen och genomförde ett bejublat framträdande. Och sedan dess har det rullat på berättar Death Angels sångare Mark för mig på telefon från skivbolaget Nuclear Blasts kontor i Tyskland.
- När vi fick förfrågan om att delta i den där galan så hade vi fått flera erbjudanden innan om att spela men det var först när detta kom som det inte var någon tvekan om vad vårt svar skulle bli. Så efter att ha repat två gånger var det dags att ställa sig på scen.
- Det var en sån fantastisk känsla att spela tillsammans igen, säger Mark påtagligt entusiastisk, publiken var helt tokig och kemin mellan oss på scen var fabulös. Det var en obeskrivlig känsla efteråt.
Konsten att dö...
Recensionerna av spelningen var överväldigande och alla var nöjda och glada men det var meningen att det bara skulle vara en engångsgrej säger Mark. Men snart kom alltfler erbjudanden om spelningar och Death Angel började åter få luft under vingarna. Men det var först efter No Mercy-festivalen i april 2003 som allvarliga planer på en ny skiva började ta form.
- Vi brukar alltid vara ute bland publiken före och efter spelningarna och träffa folk och alla frågade samma sak: när kommer det en ny skiva? Men vi hade våra dubier om hur det skulle gå att skriva nya låtar. Det var trots allt 14 år sedan sist. Till slut satte vi oss ner och pratade ordentligt om saken. Och slutsatsen vi drog var att om det här skulle funka så måste vi satsa helhjärtat och försöka ta det hela till en ny nivå samtidigt som vi inte svek våra rötter. Vi ville ha ett rått levande sound som kändes i takt med tiden samtidigt som det hämtade kraft från de tre gamla skivorna.
Hur var det att vara i studion tillsammans som Death Angel igen då?
- Det var den absolut bästa inspelning med bandet jag varit med om! Och jag tror att jag kan säga att jag talar för oss alla när jag säger det. Det var faktiskt första gången vi gått in i studion direkt efter en turné så vi var fortfarande uppfyllda av spelglädjen från att spela live med varandra kväll efter kväll. Bara att ha den där känslan av att vara så samspelta, att ha energin och entusiasmen som blir efter ett tag på turné och fånga den i studiomiljö var underbar. Så skivan blev snabbt inspelad med få omtagningar för att inte förlora den känslan på vägen.
Det här är dödsänglarnas första skiva på 14 år. Titeln på albumet "The art of dying" kan lätt tolkas i negativ mening men låttexterna ger motstridiga känslor. Det är både positiva och negativa texter på samma gång.
- Många har frågat oss om det handlar om oss och visst är det så i viss mening. Det går att läsa in mycket om hur vi har levt våra liv, hur bandet har återuppstått och så vidare. Men vår tolkning är denna: konsten att dö är också konsten att leva. Det handlar alltså om hur du väljer att leva ditt liv. För de val du gör i livet bestämmer vad som händer i nästa fas. Tematiskt så är texterna baserade på saker vi upplevt. Men vi har försökt hålla dem så öppna som möjligt så att lyssnaren kan göra sin egen tolkning. Och det kan lika väl vara en negativ som positiv tolkning ska sägas. Jag tycker att det funkar hur du än väljer att tolka dem... Men främst så är skivan en hyllning till oss själva och att vi spelar ihop igen.
Men det finns hopp för världen om man ska tro det ni skriver i texten till plattans sista spår "Word to the wise"?
- Jo vi ville trots att det finns många sånger på "The art of dying" som är ganska negativa ge en positiv avslutning. Vi ville ändå säga att det finns hopp i världen men det kommer att krävas en helvetes massa jobb av rätt personer för att det ska hända.
The Bay Area
Det finns platser på den musikaliska jordgloben som har blivit begrepp och som alla vet vad de innebär utan en närmare förklaring. Namn som Woodstock, Seattle, Berlin och CBGB i New York ekar bekant i mångas öron. The Bay Area är även det ett begrepp, intimt förknippat med stenhård metal och tuggande gitarrer i nackbrytande hastighet. Attityden var mer besläktad med punken än den då rådande androgyna glamrock som frodades i Los Angeles och resten av världen. The Bay Area är området kring San Francisco-bukten med orterna Berkeley, Oakland, Alamedia, San Mateo och Contra Costa runt omkring. Klubblivet i San Francisco var vid den här tiden mycket livligt och det fanns gott om scener för lokala band att spela på. Det var här band som Metallica började sin karriär. Men vad var det som gjorde att just detta område var en så bra grogrund för så många bra band?
- Jag tror att det till stor del berodde på att vi var tvungna att ta det som fanns att tillgå och göra någonting eget av det, börjar Mark berätta. Vi lyssnade mest på brittiska band som Iron Maiden, Judas Priest och Motörhead. Det påverkade folk väldigt mycket så att det startades band som hade den typen av musik som bas. Men samtidigt ville folk ha en egen vinkling på det. Och plötsligt kom då det här bandet från ingenstans och började spela på olika klubbar runt omkring i San Francisco som hette Metallica. Jag menar, ingen hade hört någonting liknande. Det var som att bli påkörd av ett tåg. Alla, och då menar jag alla, som såg Metallica på den tiden blev så inspirerade. Så alla band började spela mer tekniskt, snabbare och hårdare efter det.
Mark bor kvar i samma område än idag. Visserligen flyttade han till New York under en period direkt efter att Death Angel splittrades. Men han trivs så bra i San Francisco med omnejd så att han inte har några planer på att flytta igen. Och han tycker sig se att området kring bukten börjar vakna till liv igen efter att ha varit ett ganska sömnigt ställe under drygt tio år.
- Många av klubbarna som vi hängde på slog igen i början av 1990-talet. Så det blev allt svårare att få spelningar eftersom det saknades scener. Musiklivet fick sig en allvarlig knäck. Men nu verkar det som om allt fler klubbar öppnar igen och då finns det en plattform för band att stå på igen. Det är så oerhört viktigt att det finns ställen där band kan spela live om musiklivet ska kunna växa och vara livskraftigt.
- Den skillnad jag har märkt när vi spelar live idag är att det går mycket lugnare till på konserterna. På den gamla goda tiden så kunde det utbryta regelrätta slagsmål i publiken. Alla pratar om moshpits och sånt där men det var faktiskt mycket mer våld än så som pågick. Jag tror det är en ungdomsgrej. Unga människor har så mycket våld inombords. Idag när vi spelar så är det roligare för folk lyssnar mer och har roligt istället.
Umgås ni fortfarande med killarna i det äldre gardet?
- Visst gör vi det, säger Mark. Vi har turnerat en hel del med några av banden från den tiden. Det är lustigt, för när vi träffas så uppstår samma stämning. Vi sitter och minns hur det var. Det var en hel del inbördes tävlande på den tiden men då var det mer på liv och död nästan. Numer är det fortfarande en tävling till viss del men på ett roligare och hälsosammare sätt. Nu kan vi skratta åt det istället, säger Mark.
Framtida planer
Det är allmänt känt att Death Angel bildades då medlemmarna var väldigt unga. När debuten "The ultra-violence" släpptes 1987 var trummisen Andy Galeon bara 14 år gammal. Detta innebär att bandet idag är i trettioårsåldern. Jämför detta med att James Hetfield i Metallica fyllde 40 år förra året. Death Angel har alltså en nästan 20 år lång karriär bakom sig redan trots sin relativa ungdom. Hur ser bandet på det?
- Vi har haft en otrolig tur. Om det är något som talar för Death Angel så är det att vi fortfarande har energin och tiden på vår sida. När vi började så fanns bara musiken i våra liv. Vi såg det som självklart att det var detta som var grejen. Och att sedan ta en paus från den känslan trots att många av oss aldrig slutat med musiken i 14 år för att sedan få uppleva det igen är en ynnest. För 14 år sen var vi för unga att inse vilken tur vi hade som fick göra allt det där. Nu har vi fått ännu en chans och vi tänker inte försitta den.
Detta innebär två saker. För det första kommer Death Angel att göra ett stort antal festivalspelningar runtom i Europa under sommaren. Mot senhösten planeras även en inomhusturné att äga rum. Då är det också meningen att änglarna ska landa i Sverige. Och för det andra så planeras det för att återutge hela Death Angels katalog i ny upprustad form.
- Planen är att återutge alla albumen i slutet av året med "The ultra-violence" innehållandes tre extra spår som är vår första demo "Kill as one".
"Frolic through the park" med tre låtar som aldrig kom med från den sessionen. Sen blir det en helt ny platta med b-sidor och andra rariteter, totalt på elva spår. Det kommer även att släppas en liten box med alla dessa tre plus en DVD med de två videos som gjordes då och en massa livematerial och tidiga intervjuer som har legat och skräpat i arkivet. Någon gång i framtiden ska vi nog också ge ut en retrospektiv DVD med hela vår historia på. Men det är bara på planeringsstadiet ännu.
Kan vi förvänta oss ytterligare någon ny platta med Death Angel i framtiden?
- Jag kan lova dig och alla andra att det inte kommer att ta 14 år innan nästa platta kommer. Vi har faktiskt som mål att köra turnén året ut och sedan gå in i studion igen redan nästa år. Vi vill inte att hjulet ska sluta snurra nu. Vi har precis kommit igång igen!
Intervjun publicerades första gången på Metalcentral.net 30 mars 2004
--------------------------------------------------------------------
De senaste åren har många av de gamla banden från mitten och slutet av 1980-talet börjat röra på sig igen. Exodus och OverKill har precis släppt nya rätt pigga plattor. Slayer turnerar envist och släpper ständigt nya plattor. Även Testament och Metallica likaså trots diverse motgångar, dessutom är band som Anthrax, Nuclear Assault, Kreator och många andra thrashband lika aktiva idag som någonsin förr. Nu är även Death Angel aktuella igen med första albumet på 14 år.
Egentligen återförenades Death Angel redan för tre år sedan i samband med "Thrash of the titans" som var en stödgala för Testaments sångare Chuck Billy som då drabbats av cancer. Efter bara två repetitioner så ställde sig Mark Osegueda, Rob Cavestany, Ted Aguilar, Dennis Pepa och Andy Galeon på scenen och genomförde ett bejublat framträdande. Och sedan dess har det rullat på berättar Death Angels sångare Mark för mig på telefon från skivbolaget Nuclear Blasts kontor i Tyskland.
- När vi fick förfrågan om att delta i den där galan så hade vi fått flera erbjudanden innan om att spela men det var först när detta kom som det inte var någon tvekan om vad vårt svar skulle bli. Så efter att ha repat två gånger var det dags att ställa sig på scen.
- Det var en sån fantastisk känsla att spela tillsammans igen, säger Mark påtagligt entusiastisk, publiken var helt tokig och kemin mellan oss på scen var fabulös. Det var en obeskrivlig känsla efteråt.
Konsten att dö...
Recensionerna av spelningen var överväldigande och alla var nöjda och glada men det var meningen att det bara skulle vara en engångsgrej säger Mark. Men snart kom alltfler erbjudanden om spelningar och Death Angel började åter få luft under vingarna. Men det var först efter No Mercy-festivalen i april 2003 som allvarliga planer på en ny skiva började ta form.
- Vi brukar alltid vara ute bland publiken före och efter spelningarna och träffa folk och alla frågade samma sak: när kommer det en ny skiva? Men vi hade våra dubier om hur det skulle gå att skriva nya låtar. Det var trots allt 14 år sedan sist. Till slut satte vi oss ner och pratade ordentligt om saken. Och slutsatsen vi drog var att om det här skulle funka så måste vi satsa helhjärtat och försöka ta det hela till en ny nivå samtidigt som vi inte svek våra rötter. Vi ville ha ett rått levande sound som kändes i takt med tiden samtidigt som det hämtade kraft från de tre gamla skivorna.
Hur var det att vara i studion tillsammans som Death Angel igen då?
- Det var den absolut bästa inspelning med bandet jag varit med om! Och jag tror att jag kan säga att jag talar för oss alla när jag säger det. Det var faktiskt första gången vi gått in i studion direkt efter en turné så vi var fortfarande uppfyllda av spelglädjen från att spela live med varandra kväll efter kväll. Bara att ha den där känslan av att vara så samspelta, att ha energin och entusiasmen som blir efter ett tag på turné och fånga den i studiomiljö var underbar. Så skivan blev snabbt inspelad med få omtagningar för att inte förlora den känslan på vägen.
Det här är dödsänglarnas första skiva på 14 år. Titeln på albumet "The art of dying" kan lätt tolkas i negativ mening men låttexterna ger motstridiga känslor. Det är både positiva och negativa texter på samma gång.
- Många har frågat oss om det handlar om oss och visst är det så i viss mening. Det går att läsa in mycket om hur vi har levt våra liv, hur bandet har återuppstått och så vidare. Men vår tolkning är denna: konsten att dö är också konsten att leva. Det handlar alltså om hur du väljer att leva ditt liv. För de val du gör i livet bestämmer vad som händer i nästa fas. Tematiskt så är texterna baserade på saker vi upplevt. Men vi har försökt hålla dem så öppna som möjligt så att lyssnaren kan göra sin egen tolkning. Och det kan lika väl vara en negativ som positiv tolkning ska sägas. Jag tycker att det funkar hur du än väljer att tolka dem... Men främst så är skivan en hyllning till oss själva och att vi spelar ihop igen.
Men det finns hopp för världen om man ska tro det ni skriver i texten till plattans sista spår "Word to the wise"?
- Jo vi ville trots att det finns många sånger på "The art of dying" som är ganska negativa ge en positiv avslutning. Vi ville ändå säga att det finns hopp i världen men det kommer att krävas en helvetes massa jobb av rätt personer för att det ska hända.
The Bay Area
Det finns platser på den musikaliska jordgloben som har blivit begrepp och som alla vet vad de innebär utan en närmare förklaring. Namn som Woodstock, Seattle, Berlin och CBGB i New York ekar bekant i mångas öron. The Bay Area är även det ett begrepp, intimt förknippat med stenhård metal och tuggande gitarrer i nackbrytande hastighet. Attityden var mer besläktad med punken än den då rådande androgyna glamrock som frodades i Los Angeles och resten av världen. The Bay Area är området kring San Francisco-bukten med orterna Berkeley, Oakland, Alamedia, San Mateo och Contra Costa runt omkring. Klubblivet i San Francisco var vid den här tiden mycket livligt och det fanns gott om scener för lokala band att spela på. Det var här band som Metallica började sin karriär. Men vad var det som gjorde att just detta område var en så bra grogrund för så många bra band?
- Jag tror att det till stor del berodde på att vi var tvungna att ta det som fanns att tillgå och göra någonting eget av det, börjar Mark berätta. Vi lyssnade mest på brittiska band som Iron Maiden, Judas Priest och Motörhead. Det påverkade folk väldigt mycket så att det startades band som hade den typen av musik som bas. Men samtidigt ville folk ha en egen vinkling på det. Och plötsligt kom då det här bandet från ingenstans och började spela på olika klubbar runt omkring i San Francisco som hette Metallica. Jag menar, ingen hade hört någonting liknande. Det var som att bli påkörd av ett tåg. Alla, och då menar jag alla, som såg Metallica på den tiden blev så inspirerade. Så alla band började spela mer tekniskt, snabbare och hårdare efter det.
Mark bor kvar i samma område än idag. Visserligen flyttade han till New York under en period direkt efter att Death Angel splittrades. Men han trivs så bra i San Francisco med omnejd så att han inte har några planer på att flytta igen. Och han tycker sig se att området kring bukten börjar vakna till liv igen efter att ha varit ett ganska sömnigt ställe under drygt tio år.
- Många av klubbarna som vi hängde på slog igen i början av 1990-talet. Så det blev allt svårare att få spelningar eftersom det saknades scener. Musiklivet fick sig en allvarlig knäck. Men nu verkar det som om allt fler klubbar öppnar igen och då finns det en plattform för band att stå på igen. Det är så oerhört viktigt att det finns ställen där band kan spela live om musiklivet ska kunna växa och vara livskraftigt.
- Den skillnad jag har märkt när vi spelar live idag är att det går mycket lugnare till på konserterna. På den gamla goda tiden så kunde det utbryta regelrätta slagsmål i publiken. Alla pratar om moshpits och sånt där men det var faktiskt mycket mer våld än så som pågick. Jag tror det är en ungdomsgrej. Unga människor har så mycket våld inombords. Idag när vi spelar så är det roligare för folk lyssnar mer och har roligt istället.
Umgås ni fortfarande med killarna i det äldre gardet?
- Visst gör vi det, säger Mark. Vi har turnerat en hel del med några av banden från den tiden. Det är lustigt, för när vi träffas så uppstår samma stämning. Vi sitter och minns hur det var. Det var en hel del inbördes tävlande på den tiden men då var det mer på liv och död nästan. Numer är det fortfarande en tävling till viss del men på ett roligare och hälsosammare sätt. Nu kan vi skratta åt det istället, säger Mark.
Framtida planer
Det är allmänt känt att Death Angel bildades då medlemmarna var väldigt unga. När debuten "The ultra-violence" släpptes 1987 var trummisen Andy Galeon bara 14 år gammal. Detta innebär att bandet idag är i trettioårsåldern. Jämför detta med att James Hetfield i Metallica fyllde 40 år förra året. Death Angel har alltså en nästan 20 år lång karriär bakom sig redan trots sin relativa ungdom. Hur ser bandet på det?
- Vi har haft en otrolig tur. Om det är något som talar för Death Angel så är det att vi fortfarande har energin och tiden på vår sida. När vi började så fanns bara musiken i våra liv. Vi såg det som självklart att det var detta som var grejen. Och att sedan ta en paus från den känslan trots att många av oss aldrig slutat med musiken i 14 år för att sedan få uppleva det igen är en ynnest. För 14 år sen var vi för unga att inse vilken tur vi hade som fick göra allt det där. Nu har vi fått ännu en chans och vi tänker inte försitta den.
Detta innebär två saker. För det första kommer Death Angel att göra ett stort antal festivalspelningar runtom i Europa under sommaren. Mot senhösten planeras även en inomhusturné att äga rum. Då är det också meningen att änglarna ska landa i Sverige. Och för det andra så planeras det för att återutge hela Death Angels katalog i ny upprustad form.
- Planen är att återutge alla albumen i slutet av året med "The ultra-violence" innehållandes tre extra spår som är vår första demo "Kill as one".
"Frolic through the park" med tre låtar som aldrig kom med från den sessionen. Sen blir det en helt ny platta med b-sidor och andra rariteter, totalt på elva spår. Det kommer även att släppas en liten box med alla dessa tre plus en DVD med de två videos som gjordes då och en massa livematerial och tidiga intervjuer som har legat och skräpat i arkivet. Någon gång i framtiden ska vi nog också ge ut en retrospektiv DVD med hela vår historia på. Men det är bara på planeringsstadiet ännu.
Kan vi förvänta oss ytterligare någon ny platta med Death Angel i framtiden?
- Jag kan lova dig och alla andra att det inte kommer att ta 14 år innan nästa platta kommer. Vi har faktiskt som mål att köra turnén året ut och sedan gå in i studion igen redan nästa år. Vi vill inte att hjulet ska sluta snurra nu. Vi har precis kommit igång igen!
20090510
20090216
John Norum – Den siste gitarrhjälten?
Inför John Norums släpp av soloskivan "Optimus" ringde jag upp honom hemma i Los Angeles för att prata om skivan, Europe och om hans syn på gitarristens roll i dagens hårdrock. Jag hade under många år saknat riktiga gitarrhjältar och nu hade jag tillfälle att prata med en av de verkligt stora av dem direkt.
Norum var oerhört trevlig och tillmötesgående och intervjun övergick ganska snart i ett samtal om kärleken till hårdrock och gitarrsolon.
Intervjun publicerades för första gången på Metalcentral.net den 22 april 2005.
---
Norum var oerhört trevlig och tillmötesgående och intervjun övergick ganska snart i ett samtal om kärleken till hårdrock och gitarrsolon.
Intervjun publicerades för första gången på Metalcentral.net den 22 april 2005.
---
För mig har John Norum alltid varit den modige mannen som hoppade
av Europe i protest mot att bandet tog en musikalisk riktning som
flörtade mer med popmusik än den svettiga 70-talsrock som var
Europes huvudsakliga influenser på de första plattorna.
Så istället för att acceptera detta och åka med på framgångståget steg
John Norum åt sidan för att starta en solokarriär.
En karriär som i sig är en framgångshistoria. Han har inte bara släppt
en lång rad bra soloalster utan också arbetat med legendariska namn
som Glenn Hughes och Dokken. Det är inte illa pinkat av en grabb från
Optimusvägen i Upplands-Väsby utanför Stockholm.
Det är en pratglad John Norum som svarar på andra sidan jordklotet
när jag ringer upp, vilket kan förklaras av att han inte pratat svenska
på nästan en månad efter hemkomsten från Europes nyligen
avverkade Japanturné. En turné som för övrigt förevigats på band och
som skall resultera i en liveskiva så småningom.
Men nu är John hemma för en tids ledighet och för att umgås med
familjen som idag består av frun och tillika gitarristen Michelle Meldrum
samt deras fyra månader gamla son. Det har ibland varit svårt,
erkänner John, att vara hemifrån under så lång tid när man nyss har
blivit pappa för första gången.
- Det är ju kämpigt när man har varit borta från lillgrabben med
turnerandet och så. Men alla i bandet har ju gått igenom det för alla
har ju barn, så jag kan fråga dem om råd. Men det känns rätt hårt som
nu när jag har varit borta från honom två veckor i sträck.
Men man får dra ett par bira så går det över, säger John med ett skratt.
Speciellt när man känner den där oron i magen så att det gör ont.
Och jag brukar oroa mig för att han inte ska känna igen mig när jag
kommer hem och att jag ska vara en främling och får börja om från
början igen.
Gitarristens återkomst
John Norum får nog anses vara en av få kvarvarande äkta svenska
gitarrhjältar. Tillsammans med Yngwie Malmteen så har vi inte många
sådana kvar inom hårdrocken idag. Frågan är om det finns så många
gitarrhjältar kvar överhuvudtaget. Men John är hur som helst en av
dessa ur det gamla gardet och han har ingenting emot att bli kallad för
gitarrhjälte.
- Det är alltid kul och det uppskattar jag jättemycket.
På något sätt är det ju det jag jobbar för, kanske inte att bli gitarrhjälte
men för att bli omtyckt för det jag gör som gitarrist.
För mig har det aldrig betytt så mycket att ligga högt upp på listor, få
guldskivor och bli nominerad till olika priser. Men jag uppskattar mer
när folk säger att jag gjort någonting bra som musiker.
Speciellt när andra musiker säger det.
Ibland kan jag sakna gitarren i dagens hårdrock.
Vad hände med de bra gitarrsolona egentligen?
- Ja det är ju dåligt med det alltså. Det är ju fortfarande de gamla
hjältarna som håller och gör det på riktigt. Det har ju inte kommit
någon ny direkt som man tycker är bra direkt. Så det är ju de gamla
gubbarna som jag fortfarande tycker är bra. Sen var det ju så att när
grungen kom så försvann ju allt det där. Då betydde ju inte solon så
mycket. Men för mig betyder det mycket för man kan göra så otroligt
mycket med ett gitarrsolo eftersom det är ett så känslomässigt
instrument. Man kan bända tonerna på ett helt annat sätt än med något
annat instrument som till exempel en keyboard.
Om man har någonting att säga som gitarrist så tycker jag att man ska
göra det med ett solo. Men gör du det bara för att imponera på folk då
kan i alla fall jag vara utan det.
Det ska ha ett musikaliskt värde tycker jag.
När du skriver musik vad är det som kommer först, solot eller riffet?
- Jag brukar mest sitta hemma och spela in saker på band.
Jag riffar i flera månader och ibland i flera år känns det som.
Och efter ett par månader så brukar jag lyssna tillbaka på vad jag har
spelat in och pussla ihop de bitar jag har. Man har kanske ett riff som
passar ihop med ett annat riff. Men ibland så kommer ju en hel låt helt
av sig själv rakt av också. Ibland tar det inte längre än en kvart eller
tjugo minuter.
Den optimala ljudupplevelsen
Detta resonemang för oss in på det senaste soloäventyret för
John Norum. På Johns födelsedag den 23 februari så släpptes hans
sjätte album i eget namn. Det är en skiva som rent musikaliskt är ett
syskon till Europes senaste platta ”Start From The Dark”.
Många av låtarna som John har skrivit de senaste åren använde han till
just den skivan. De som blev över plus ett par andra låtar hamnade
sedan på ”Optimus”.
- Vissa låtar var redan klara fast i akustiska versioner och andra var
bara riff som jag pusslade ihop. De här låtarna är ju skrivna under
samma period som vi skrev låtarna till Europes ”Start From The Dark”
så de går i typ samma genre kan man säga och de har samma typ av
stil. Vissa av låtarna som hamnade på ”Start From The Dark” var
egentligen menade att vara med på soloplattan.
Men så blev den här återföreningsgrejen aktuell och då ville jag gärna
spela upp det material jag hade för de andra och de diggade vissa
låtar och de plockade ut sex eller sju av de riff jag hade.
Och det som blev över tog jag till min soloplatta.
- Men det betyder ju inte att det är sämre låtar eller så utan bara att
de inte passade till just Europe utan var lite för tungt för just det
ändamålet. Jag tycker i och för sig aldrig att det kan bli för tungt.
Därför är det bra att ha den här sologrejen på sidan om eftersom att
det kan bli lite frustrerande ibland när man måste följa ett bands
majoritetsbeslut om saker man egentligen inte vill göra.
Var det just den där beslutsprocessen i bandet som fick dig att hoppa
av Europe på 80-talet?
- Ja det var en av orsakerna. Jag gillade dessutom inte den väg vi gick
musikaliskt heller. Vi började som ett rockband och blev sen mer
amerikaniserat, det blev mer keyboard och låtarna blev lite smörigare.
Dessutom blev hela vår image lite för mycket bubbelgum.
Det var ingenting som jag tyckte var något kul. Plus en massa andra
små problem.
Bandet har en betydligt mer avslappnad inställning till framtiden än förr
om man ska tro John. De har en överenskommelse att fortsätta
tillsammans så länge de tycker att det är roligt. Att låta det gå så långt
som det gjorde i mitten på 1980-talet när John hoppade av kommer de
inte att låta det gå den här gången. Vill någon lägga ner kommer hela
bandet att göra det. Men utrymme för till exempel egna solospelningar
för John är inte aktuellt. De andra i bandet har satt en tydlig gräns för
vad som är okej att göra och inte, enligt John som ändå verkar ta
förhållningsreglerna med ro.
- Jag vet inte, kanske blir det några solospelningar.
Men jag vet inte heller hur resten av bandet ser på det där.
Jag tror faktiskt inte att de skulle bli så glada över det om jag ska vara
helt ärlig. Jag har märkt lite på deras reaktioner när ämnet tagits upp
att intervjuer och så där är okej men nu när jag är med i bandet så är
det ingen bra idé att åka ut på soloturné för då kan det uppstå sprickor
och så och folk kan börja snacka eftersom jag redan har lämnat bandet en gång.
Så jag ligger lågt, säger John med ett skratt som får det att verka som att han accepterar situationen.
Låt oss tala lite mer om soloskivan då. Kan du förklara titeln på skivan.
Den är ganska kaxig om man tänker på att ordet ”optimus” kan
översättas till den optimala upplevelsen.
- Den har flera förklaringar. Dels är det en liten koppling till
Upplands-Väsby eftersom det finns en väg där som heter just
Optimusvägen och det var den jag växte upp på. Dessutom var det en
av låtarna som hamnade på plattan så jag tyckte att det passade som
titel.
- Plattan är ju optimal i mina ögon även om jag hade önskat att den
varit lite längre. Men det beror på att så pass mycket av det jag skrivit
hamnade hos Europe. Från början hade jag planerat in tolv låtar och
nu blev det tio. Men det var så mycket stress under den tiden eftersom
jag höll på att mixa den här plattan samtidigt som Europe rullade på så
jag hade inte mycket tid på mig att skriva mer material till ”Optimus”.
Men samtidigt har jag fått positiva reaktioner på att den inte är så lång
eftersom många tycker att skivor är alldeles för långa idag.
Men den här skivan kan man nog känna att man vill lyssna på igen för
att man inte har tröttnat på den.
- Det får plats många stilar på den. Det är lite metal, lite ballader och
lite bluesigare saker som jag blandat ihop. Jag gillar inte att bara hålla
mig till en grej. Jag själv kan bli rätt trött på att lyssna på en renodlad
metalplatta från början till slut. Det måste hända någonting nytt hela
tiden.
Dessutom sköter du sången på hela plattan den här gången utan hjälp
från andra. Hur kommer det sig?
- Jag känner att rösten har blivit mycket starkare med åren.
Den har mycket mer volym och drag i sig nu än för fem eller tio år
sedan. Det känns lite mer personligt också att göra sången på låtarna
själv också. För ibland när man har haft någon som kommit in och
sjungit det man har skrivit så blir det så opersonligt.
Jag får en känsla av de läser från ett textblad och mest undrar när de
är klara och när de får betalt. Det kan vara så ibland tyvärr när man
hyr in sångare som jag tidigare gjort.
- På den första plattan ”Total Control” (1987) så sjöng jag nästan allt
men hade hjälp av Göran Edman på några spår.
På den andra ”Face The Truth” (1992) så hade jag Glenn Hughes på
sång och han var så jävla grym så då tänkte jag att det inte var någon
idé att ens försöka. Men nu känns det väldigt bra och självförtroendet
har blivit bättre. Det känns som om min röst har vuxit och jag tycker
att det skulle vara synd om jag inte gjorde all sång själv helt enkelt.
Så ger det helheten ett mer djup och personlig prägel eftersom det inte
bara är med hjälp av gitarren som man kan uttrycka sig utan kan göra
det med allt och hela tiden.
2005 – mest Europe
Trots att soloskivan nyss är släppt och att Johns egen familj nyligen
utökats med en son så blir det mest Europe som gäller under 2005.
Framtiden för bandet som återförenades 2003 och som gjorde en
bejublad spelning på förra årets Sweden Rock Festival är synnerligen
fullspäckad visar det sig. Året kommer att präglas av turnerande i
Europa, USA och andra ställen i världen. Och framåt årets slut,
avslöjar John, så är det meningen att de ska gå in i studion igen för att
spela in en uppföljare till ”Start From The Dark”.
- Vi påbörjar en världsturné i Europa den 8 mars i Italien.
Den fortsätter sedan genom ett par europeiska länder vidare till
Ryssland. Vi håller också på att försöka få ihop en tur i USA under april
månad på The House Of Blues runt om i staterna.
Sen är det meningen att vi ska spela på så många festivaler vi bara
kan i sommar och dessförinnan släppa en DVD med en spelning från
Hammersmith Odeon som vi spelade in under förra årets Europasväng.
Sen ska ju liveplattan som spelades in i Japan nu i vintras ut till slutet
av året och ungefär där eller i början av 2006 är det meningen att vi
ska gå in i studion igen och spela in en ny platta med Europe. Vi skriver
så mycket vi bara orkar till den just nu. Så vi kör på. Så länge det är
kul är det värt att göra det.
Det är mycket roligare nu än på 80-talet. Nu lirar vi mer den stil som
jag föredrar så det känns lite roligare, avslutar John Norum.
av Europe i protest mot att bandet tog en musikalisk riktning som
flörtade mer med popmusik än den svettiga 70-talsrock som var
Europes huvudsakliga influenser på de första plattorna.
Så istället för att acceptera detta och åka med på framgångståget steg
John Norum åt sidan för att starta en solokarriär.
En karriär som i sig är en framgångshistoria. Han har inte bara släppt
en lång rad bra soloalster utan också arbetat med legendariska namn
som Glenn Hughes och Dokken. Det är inte illa pinkat av en grabb från
Optimusvägen i Upplands-Väsby utanför Stockholm.
Det är en pratglad John Norum som svarar på andra sidan jordklotet
när jag ringer upp, vilket kan förklaras av att han inte pratat svenska
på nästan en månad efter hemkomsten från Europes nyligen
avverkade Japanturné. En turné som för övrigt förevigats på band och
som skall resultera i en liveskiva så småningom.
Men nu är John hemma för en tids ledighet och för att umgås med
familjen som idag består av frun och tillika gitarristen Michelle Meldrum
samt deras fyra månader gamla son. Det har ibland varit svårt,
erkänner John, att vara hemifrån under så lång tid när man nyss har
blivit pappa för första gången.
- Det är ju kämpigt när man har varit borta från lillgrabben med
turnerandet och så. Men alla i bandet har ju gått igenom det för alla
har ju barn, så jag kan fråga dem om råd. Men det känns rätt hårt som
nu när jag har varit borta från honom två veckor i sträck.
Men man får dra ett par bira så går det över, säger John med ett skratt.
Speciellt när man känner den där oron i magen så att det gör ont.
Och jag brukar oroa mig för att han inte ska känna igen mig när jag
kommer hem och att jag ska vara en främling och får börja om från
början igen.
Gitarristens återkomst
John Norum får nog anses vara en av få kvarvarande äkta svenska
gitarrhjältar. Tillsammans med Yngwie Malmteen så har vi inte många
sådana kvar inom hårdrocken idag. Frågan är om det finns så många
gitarrhjältar kvar överhuvudtaget. Men John är hur som helst en av
dessa ur det gamla gardet och han har ingenting emot att bli kallad för
gitarrhjälte.
- Det är alltid kul och det uppskattar jag jättemycket.
På något sätt är det ju det jag jobbar för, kanske inte att bli gitarrhjälte
men för att bli omtyckt för det jag gör som gitarrist.
För mig har det aldrig betytt så mycket att ligga högt upp på listor, få
guldskivor och bli nominerad till olika priser. Men jag uppskattar mer
när folk säger att jag gjort någonting bra som musiker.
Speciellt när andra musiker säger det.
Ibland kan jag sakna gitarren i dagens hårdrock.
Vad hände med de bra gitarrsolona egentligen?
- Ja det är ju dåligt med det alltså. Det är ju fortfarande de gamla
hjältarna som håller och gör det på riktigt. Det har ju inte kommit
någon ny direkt som man tycker är bra direkt. Så det är ju de gamla
gubbarna som jag fortfarande tycker är bra. Sen var det ju så att när
grungen kom så försvann ju allt det där. Då betydde ju inte solon så
mycket. Men för mig betyder det mycket för man kan göra så otroligt
mycket med ett gitarrsolo eftersom det är ett så känslomässigt
instrument. Man kan bända tonerna på ett helt annat sätt än med något
annat instrument som till exempel en keyboard.
Om man har någonting att säga som gitarrist så tycker jag att man ska
göra det med ett solo. Men gör du det bara för att imponera på folk då
kan i alla fall jag vara utan det.
Det ska ha ett musikaliskt värde tycker jag.
När du skriver musik vad är det som kommer först, solot eller riffet?
- Jag brukar mest sitta hemma och spela in saker på band.
Jag riffar i flera månader och ibland i flera år känns det som.
Och efter ett par månader så brukar jag lyssna tillbaka på vad jag har
spelat in och pussla ihop de bitar jag har. Man har kanske ett riff som
passar ihop med ett annat riff. Men ibland så kommer ju en hel låt helt
av sig själv rakt av också. Ibland tar det inte längre än en kvart eller
tjugo minuter.
Den optimala ljudupplevelsen
Detta resonemang för oss in på det senaste soloäventyret för
John Norum. På Johns födelsedag den 23 februari så släpptes hans
sjätte album i eget namn. Det är en skiva som rent musikaliskt är ett
syskon till Europes senaste platta ”Start From The Dark”.
Många av låtarna som John har skrivit de senaste åren använde han till
just den skivan. De som blev över plus ett par andra låtar hamnade
sedan på ”Optimus”.
- Vissa låtar var redan klara fast i akustiska versioner och andra var
bara riff som jag pusslade ihop. De här låtarna är ju skrivna under
samma period som vi skrev låtarna till Europes ”Start From The Dark”
så de går i typ samma genre kan man säga och de har samma typ av
stil. Vissa av låtarna som hamnade på ”Start From The Dark” var
egentligen menade att vara med på soloplattan.
Men så blev den här återföreningsgrejen aktuell och då ville jag gärna
spela upp det material jag hade för de andra och de diggade vissa
låtar och de plockade ut sex eller sju av de riff jag hade.
Och det som blev över tog jag till min soloplatta.
- Men det betyder ju inte att det är sämre låtar eller så utan bara att
de inte passade till just Europe utan var lite för tungt för just det
ändamålet. Jag tycker i och för sig aldrig att det kan bli för tungt.
Därför är det bra att ha den här sologrejen på sidan om eftersom att
det kan bli lite frustrerande ibland när man måste följa ett bands
majoritetsbeslut om saker man egentligen inte vill göra.
Var det just den där beslutsprocessen i bandet som fick dig att hoppa
av Europe på 80-talet?
- Ja det var en av orsakerna. Jag gillade dessutom inte den väg vi gick
musikaliskt heller. Vi började som ett rockband och blev sen mer
amerikaniserat, det blev mer keyboard och låtarna blev lite smörigare.
Dessutom blev hela vår image lite för mycket bubbelgum.
Det var ingenting som jag tyckte var något kul. Plus en massa andra
små problem.
Bandet har en betydligt mer avslappnad inställning till framtiden än förr
om man ska tro John. De har en överenskommelse att fortsätta
tillsammans så länge de tycker att det är roligt. Att låta det gå så långt
som det gjorde i mitten på 1980-talet när John hoppade av kommer de
inte att låta det gå den här gången. Vill någon lägga ner kommer hela
bandet att göra det. Men utrymme för till exempel egna solospelningar
för John är inte aktuellt. De andra i bandet har satt en tydlig gräns för
vad som är okej att göra och inte, enligt John som ändå verkar ta
förhållningsreglerna med ro.
- Jag vet inte, kanske blir det några solospelningar.
Men jag vet inte heller hur resten av bandet ser på det där.
Jag tror faktiskt inte att de skulle bli så glada över det om jag ska vara
helt ärlig. Jag har märkt lite på deras reaktioner när ämnet tagits upp
att intervjuer och så där är okej men nu när jag är med i bandet så är
det ingen bra idé att åka ut på soloturné för då kan det uppstå sprickor
och så och folk kan börja snacka eftersom jag redan har lämnat bandet en gång.
Så jag ligger lågt, säger John med ett skratt som får det att verka som att han accepterar situationen.
Låt oss tala lite mer om soloskivan då. Kan du förklara titeln på skivan.
Den är ganska kaxig om man tänker på att ordet ”optimus” kan
översättas till den optimala upplevelsen.
- Den har flera förklaringar. Dels är det en liten koppling till
Upplands-Väsby eftersom det finns en väg där som heter just
Optimusvägen och det var den jag växte upp på. Dessutom var det en
av låtarna som hamnade på plattan så jag tyckte att det passade som
titel.
- Plattan är ju optimal i mina ögon även om jag hade önskat att den
varit lite längre. Men det beror på att så pass mycket av det jag skrivit
hamnade hos Europe. Från början hade jag planerat in tolv låtar och
nu blev det tio. Men det var så mycket stress under den tiden eftersom
jag höll på att mixa den här plattan samtidigt som Europe rullade på så
jag hade inte mycket tid på mig att skriva mer material till ”Optimus”.
Men samtidigt har jag fått positiva reaktioner på att den inte är så lång
eftersom många tycker att skivor är alldeles för långa idag.
Men den här skivan kan man nog känna att man vill lyssna på igen för
att man inte har tröttnat på den.
- Det får plats många stilar på den. Det är lite metal, lite ballader och
lite bluesigare saker som jag blandat ihop. Jag gillar inte att bara hålla
mig till en grej. Jag själv kan bli rätt trött på att lyssna på en renodlad
metalplatta från början till slut. Det måste hända någonting nytt hela
tiden.
Dessutom sköter du sången på hela plattan den här gången utan hjälp
från andra. Hur kommer det sig?
- Jag känner att rösten har blivit mycket starkare med åren.
Den har mycket mer volym och drag i sig nu än för fem eller tio år
sedan. Det känns lite mer personligt också att göra sången på låtarna
själv också. För ibland när man har haft någon som kommit in och
sjungit det man har skrivit så blir det så opersonligt.
Jag får en känsla av de läser från ett textblad och mest undrar när de
är klara och när de får betalt. Det kan vara så ibland tyvärr när man
hyr in sångare som jag tidigare gjort.
- På den första plattan ”Total Control” (1987) så sjöng jag nästan allt
men hade hjälp av Göran Edman på några spår.
På den andra ”Face The Truth” (1992) så hade jag Glenn Hughes på
sång och han var så jävla grym så då tänkte jag att det inte var någon
idé att ens försöka. Men nu känns det väldigt bra och självförtroendet
har blivit bättre. Det känns som om min röst har vuxit och jag tycker
att det skulle vara synd om jag inte gjorde all sång själv helt enkelt.
Så ger det helheten ett mer djup och personlig prägel eftersom det inte
bara är med hjälp av gitarren som man kan uttrycka sig utan kan göra
det med allt och hela tiden.
2005 – mest Europe
Trots att soloskivan nyss är släppt och att Johns egen familj nyligen
utökats med en son så blir det mest Europe som gäller under 2005.
Framtiden för bandet som återförenades 2003 och som gjorde en
bejublad spelning på förra årets Sweden Rock Festival är synnerligen
fullspäckad visar det sig. Året kommer att präglas av turnerande i
Europa, USA och andra ställen i världen. Och framåt årets slut,
avslöjar John, så är det meningen att de ska gå in i studion igen för att
spela in en uppföljare till ”Start From The Dark”.
- Vi påbörjar en världsturné i Europa den 8 mars i Italien.
Den fortsätter sedan genom ett par europeiska länder vidare till
Ryssland. Vi håller också på att försöka få ihop en tur i USA under april
månad på The House Of Blues runt om i staterna.
Sen är det meningen att vi ska spela på så många festivaler vi bara
kan i sommar och dessförinnan släppa en DVD med en spelning från
Hammersmith Odeon som vi spelade in under förra årets Europasväng.
Sen ska ju liveplattan som spelades in i Japan nu i vintras ut till slutet
av året och ungefär där eller i början av 2006 är det meningen att vi
ska gå in i studion igen och spela in en ny platta med Europe. Vi skriver
så mycket vi bara orkar till den just nu. Så vi kör på. Så länge det är
kul är det värt att göra det.
Det är mycket roligare nu än på 80-talet. Nu lirar vi mer den stil som
jag föredrar så det känns lite roligare, avslutar John Norum.
John Norum - Total control (1987)
Ett drygt år efter avhoppet från Europe var John Norum på banan igen med ett soloalbum. Han lierade sig med basisten Marcel Jacobs och sångaren Göran Edman och gjorde allt det som inte blev av på ”The final countdown”. Norums främsta kritik mot just den skivan var att gitarrerna hade mixats ner i relation till klaviaturen. På ”Total control” rättades detta till.
Här råder det inga tvivel om vilket instrument som är det viktigaste.
Norum och Edman delade på sånginsatserna och den förstnämnde är strålande och Norum är en sångare i vardande. Idag är han betydligt bättre men det var viktigt 1987 att visa att han behärskade både sång och gitarr för att slå fast att det verkligen var en solodebut.
Här får gitarrhjälten Norum kliva fram. Varenda solo är klockrent. Vartenda riff vårdat och ansat till perfektion. Det finns inte en enda dålig låt här om ni frågar mig.
”Total control” är en självständighetsförklaring av John Norum och genom att ha styrkan att hoppa av en framgångssaga på grund av att man älskar sitt instrument och den musik man spelar för att man vägrar kompromissa även om det innebär att tacka nej till berömmelsen gör att han är och förblir en av mina stora hjältar.
John Norum - "Back on the streets" live 1988:
20090215
Europe
Under Europes stora turné i samband med andra släppet "Secret society" efter återföreningen så fick jag tillfälle att intervjua Ian och Mic på plats i Västeråshallen. Det var ett av mina största ögonblick som hårdrocksskribent och för den delen som hårdockare överhuvudtaget. Och jag insåg att det var lika bra att vara helt ärlig om mn relation till bandet. Något som visade sig vara ett smart drag.
Intervjun publicerades första gången på Metalcentral.net 29 januari 2007.
---
Sommaren 1986. ”The Final Countdown” släpps. Och det är också 20 år sedan en kille i 14-årsåldern satte sin bergssprängare på timer för att kunna vakna varje sommarmorgon till det mäktiga och nu mer klassiska introt till plattans titelspår. Först mullret med nedräkningen, sedan Mic Michaelis berömda keyboardfanfar och så brakade det hela loss i en kanonad levererad av Ian Haugland. Varje morgon. Hela sommaren. Och 14-åringen var jag.November 2006. Jag sitter i en gymnastikhall som är en del bakom den stora Västeråshallen där det vanligtvis spelas basket och handboll. Men ikväll spelar EUROPE inför 2500 personer som alla på något sätt kommit för att återuppleva sommaren 1986 och kanske somrarna innan den. Framför mig vid ett av långborden där crew och band just intagit kvällsmaten efter soundcheck sitter Mic och Ian. Jag har just berättat anekdoten ovan och de ler mot mig. Fast inte på ett elakt sätt utan snarare på ett stolt och igenkännande sätt. För alla runt det här bordet har haft sina musikidoler som man på ett eller annat sätt dyrkat förutsättningslöst.
- Man kan ju bara se på sig själv hur man var när man var i den åldern och hur man lyssnade på musik. Det har ju varit liknande grejer och man har ju haft sina idoler som man dyrkat. Om jag går till mig själv så vet jag ju hur det kan vara, konstaterar Mic.
- Det är ju rätt freakat, fortsätter Ian, när man var 13-14 år gammal när man lyssnade på THIN LIZZY och RAINBOW och hur man stod backstage och väntade på att få autografer och nu får man uppleva samma sak själv när folk kommer fram och säger att de började spela för att de lyssnat på EUROPE.
- Det är ju en generationsfråga också, filosoferar Mic vidare. När vi växte upp så var det LED ZEPPELIN och SWEET som många diggade. Och nu när vi har varit ute och spelat så har man stött på folk som spelat i dessa band och som nu lagt ner men som har med sig sina ungar som har oss som idoler. Så det blir någon sorts rundgång.
- Det är en hel del cirklar som sluts märker man. Min första konsert var med RAINBOW med Ronnie James Dio på sång 1976. De var som ouppnåeliga gudar. Tio år senare 1986 när vi spelade i Japan så träffade vi Dio på en rockklubb i Tokyo så där satt jag och snackade med honom i säkert två timmar. Då fick man nypa sig i armen för att fatta att man verkligen satt och pratade med någon man dyrkade för tio år sedan, berättar Ian.
Hur ser den typiske EUROPE-lyssnaren ut idag tror ni?
- Det finns nog de som hängt kvar sedan förr men det är mycket nya fans också märker vi. Och yngre fans dessutom, konstaterar Mic.
Ian har gjort samma observation.
- De jag såg igår på Hovet som stod längst fram var ju 15-17 åringar. Jag blev nog lite förvånad för jag hade nog förväntat mig en lite äldre publik. Så det verkar som om en ny generation har hittat EUROPE.
Andra drivkrafter
Det är nu sex år sedan den berömda millenniespelningen i Stockholm och bollen har sedan dess bara fortsatt att rulla allt snabbare. Vad är det under de här åren som fått er att fortsätta som band? Vad är det som får er att hålla ihop?
- Jag tror att det beror på att vi kommer från samma förortsområden norr om Stockholm och vi har känt varandra hur länge som helst, säger Mic. Efter splittringen så har vi hållit kontakten hela tiden men vi vill testa nya grejer helt enkelt. Men vi sa faktiskt aldrig att vi skulle lägga EUROPE på hyllan för evigt. Och efter ett tag tror jag att alla började känna att det började bli dags att göra någonting tillsammans. Det var ju jävligt kul att spela det där nyåret. Men vi sa det att gör vi det här så ska det inte bara vara en återföreningsturné, en samlingsplatta och sen hej då. Utan vi sa att ska vi göra det så kör vi full fart framåt. För alltid. In i väggen...
- Sen var det väl så också att somliga hade solokarriärer, andra spelade med andra band, säger Ian. Men så insåg vi nog allihop det unika vi hade i att ha spelat i ett rockband som funkar och har en kemi. Jag slås ofta av insikten att ”fan vilken grej vi har här” liksom. Det enda sättet tror jag är att ta ett break ifrån varandra. Alla band är som små samhällen tror jag. Alla medlemmar har sina outtalade positioner. Det finns någon sorts hierarki i bandet fast inte på ett negativt sätt kanske.
- Var och en har sin plats i bandet som har sina områden att fixa med, fyller Mic i.
Har den här hierarkin ändrats på något sätt sedan sist?
- Inte direkt egentligen. Det som har hänt är väl att alla har blivit lite äldre och mer vidsynta. De flesta i alla fall, skrattar Ian. Men på det stora hela är det samma band och struktur som förr.
Har ni samma drivkrafter som musiker nu som för tjugo år sedan?
- I början tror jag att det handlade mycket om att vi ville bli rockstjärnor, erkänner Mic. Men allt eftersom det gått bättre och bättre så blir ju drivkraften att göra bättre och bättre plattor. Man vill hela tiden göra någonting ännu bättre. Sen vill man ju lyckas underhålla en publik också. Jag vet inte om det är så mycket mer som är drivkraften faktiskt. Förut var det ju brudar.
- Brudar bärs och billiga...ja. Långa trumsolon...skrattar Ian.
Men nu har ni fått ut ”Secret Society”. Hur känns den i jämförelse med ”Start from the Dark”?
- Vi är jättenöjda och jävligt stolta över den. Om man jämför perioderna då de spelades in med varandra så var magkänslan mycket bättre den här gången, säger Mic och fortsätter. Visst kändes det bra med den förra skivan också men den här gången kändes det ännu bättre. Kanske för att vi jobbade och slet med den som fan alltså.
Ian konstaterar att turnerandet spelat en viss roll.
- Vi var betydligt mer samspelta inför den här plattan. Det har naturligtvis att göra med den långa turné vi gjorde på förra skivan. Det gjorde att vi blev mer fokuserade den här gången. Jag tycker att man hör det på skivan att vi är mer ett band den här gången. Förra plattan bestod ju av låtidéer som Joey hade och Norum hade och som Mic hade med sig. Så det kändes lite mer som lösryckta delar. ”Secret Society” har mer av en röd tråd i sig och är mer ett resultat av ett arbete bandet gjort tillsammans. Den är betydligt jämnare tycker jag.
Återetablering
Turnén som bandet inledde med ett stort antal spelningar i Sverige under hösten kommer att ta EUROPE runt jorden både en och två gånger. Det är fascinerande att höra hur Ian och Mic börjar rada upp turnéns olika faser. Det är en världsturné som tar dem till USA, Japan, runt Europa och så undersöker de möjligheten att åka till Sydamerika. Man förstår att EUROPE fortfarande är ett band i världsklass i popularitet mätt. För handen på hjärtat hur många svenska band kan sitta och filosofera om var de vill åka och nästan vara säkra på att det blir så? Men trodde bandet att intresset verkligen skulle vara så stort som det ändå har visat sig vara?
- Vi hade nog räknat med ett lite mindre intresse faktiskt, säger Mic. Men vi tänkte nog så här med den här turnén som vi nu gör i Skandinavien att vi kör på lite fler ställen än sist. Då gjorde vi bara fem spelningar i Sverige. Nu gör vi tio elva stycken. Och vi har dessutom valt att spela på lite mindre ställen men det funkar skitbra ändå.
Ian berättar vidare.
- Under förra turnén så träffade vi en massa folk som tyckte att vi borde komma till fler ställen och spela, säger Ian. Det finns folk som vill se oss men som inte kan ta sig till de större städerna. Så vi valde att ta en större sväng denna gång, kanske för att återetablera EUROPE igen. Det här är ju den mest omfattande turnén i landet vi gör sedan 1986.
Vilken är den stora skillnaden när det gäller turnerandet nu om man jämför med hur det var för 20 år sedan?
- Framför allt planeringen, svarar Ian direkt. Vi vet var vi kommer att vara om tre månader. På den tiden var det mer dag för dag kändes det som. Vi hade inte så bra koll på affärerna då. Nu vet vi att vi måste vara med mer i alla led för att de bästa besluten ska tas. Och nu inser man ju hur lyckligt lottad man är att man fortfarande tjugo år senare kan åka omkring och spela. När allting exploderade på 80-talet så fattade man inte riktigt vad det var man höll på med. Vi har en helt annan ödmjukhet inför det vi håller på med idag än vad vi hade då.
Avslutningsvis, vilken är den största missuppfattningen som recensenter och publik har om er som band?
Mic funderar en stund innan han svarar.
- Det kanske inte är en direkt missuppfattning men en del känner ju bara till slagdängorna från ”The Final Countdown” och inte så mycket mer och tycker att det är EUROPE liksom. Men det finns ju massor med annan musik som vi gjort. Och det är synd för EUROPE är djupare än så. Det är en ganska vanlig grej vi möter. Men det enda vi kan göra är att spela vidare och försöka visa den andra sidan också. Vi kommer aldrig att göra ett försök att upprepa oss och göra en ny ”The Final Countdown”. Den är där och den lever sitt liv.
– Vi försöker inte skriva en sådan låt igen. Blir det en sådan ja då blir det väl det men vi strävar inte efter att göra det igen så att säga. Men det är väl ett ok vi får bära att vi skrivit en sådan låt en gång i tiden. Stackars oss...säger Ian med ett skratt.
---
Fotnot: Europe släpper ny skiva i vår och är en av headlinerbanden på årets upplaga av Sweden Rock Festival
Europe – The final countdown (1986)
För 26 år sedan inledde jag ett intensivt förhållande med det här bandet. Jag såg till att vakna till tonerna av inledande spåret och genombrottssingeln för Europe varje morgon hela sommaren 1986 genom att rigga bandspelaren till en timer.
En fullständigt bisarr sak att göra naturligtvis men faller man för ett band så gör man. Än idag framhåller jag Europe som Sveriges bästa och största hårdrocksband någonsin. Och jag lyssnar på Europe än idag även om det inte sker under samma förutsättningar som för 26 år sedan.
Egentligen tycker jag att föregångaren ”Wings of tomorrow” är en bättre platta både sett till låtarna och produktionen men ”The final countdown” har blivit lite orättvist behandlad av kritikerna så här i efterhand. För bakom den onödigt fluffiga ljuddräkten då hittar man fantastiska låtar som ”Danger on the track”, ”Ninja” och ”On the loose”. Och vad gäller de fyra singlarna ”Rock the night”, Carrie”. ”Cherokee” och titelspåret så finns det väl ingen som inte kan skråla med i refrängerna även om de inte vill erkänna det. En femte singel, ”On the loose”, släpptes förövrigt i Japan. Det betyder att halva skivan släpptes i singelformat vilket kanske säger en del om hur stor den här plattan gjorde Europe.
Och bara ett par månader efter att skivan släpptes och bandet nått internationell toppstatus så gör bandets gitarrhjälte John Norum det som ingen någonsin kunnat föreställa sig. Han hoppar av.
Och sedan dess är han för alltid en av mina få hjältar i hårdrockshistorien.
Europe - "Heart of stone" live 1986
20090205
Ett snack om hårdrock med Wolf
Att prata influenser med hårdrocksband har alltid intresserat mig och inför min intervju med Johannes Losbäck så bad jag honom fundera på vilka plattor som betytt något för honom. Resultatet blev detta samtal.
Snart släpper Wolf nytt.
Foto: M. Tannergren
Publicerades på Metalcentral.net i oktober 2006
----
Svenska heavy metal-bandet WOLF har släppt sin fjärde platta ”The Black Flame”. Det är en tvättäkta hårdrocksskiva gjord av riktiga hårdrocksälskare. Det hörs verkligen på skivan som måste sägas vara det bästa gruppen presterat till dags dato. För att ta reda på hur stora hårdrocksälskare WOLF verkligen är så ringde Metalcentral upp Johannes ”Yxan” Losbäck för att prata metal och ta reda på vilka fem plattor, utan inbördes ordning ska påpekas, som betytt mest för honom. När jag förvarnar honom via SMS om att jag kommer att förhöra honom om detta får jag det självsäkra svaret att det inte är några som helst problem. Det kan han göra i sömnen låter han mig förstå. Men det ska visa sig att det är svårt att begränsa sig. Men vi börjar med den första plattan:
- En skiva som jag kommer ihåg gav mig väldigt mycket är ”Creatures of the Night” (1982) med KISS. Jag var sju år och jag köpte den genom OKEJ från ett postorderföretag som hette Zip. Så jag köpte den på kassett och en affisch på Peter Criss. Varför förstår jag inte än idag. Antagligen därför att han såg tuff ut men nu på äldre dagar har jag ju genomskådat hans bluff för nu vet jag ju att det är Gene Simmons som är den tuffaste. Men den skivan hade gitarr, bas, trummor och sång med ett ganska kliniskt ljud men det var stort och mäktigt. En sjuåring blir ju helt tagen av det där. Jag såg omslaget till ”Destroyer” när jag var fem år och blev helt galen i KISS och så fick jag se dem live 1984 men då utan smink tyvärr. ”Creatures of the Night” har hur som helst gett mig jävligt mycket. KISS sitter liksom i ryggmärgen.
Du har med andra ord lyssnat på hårdrock rätt länge?
- Ja det har jag gjort hela mitt liv. När jag gick i skolan var jag hårdrockare och alla andra var synthare. Jag minns när vi skulle skaffa brevvänner genom klassen så efterlyste jag en hårdrockare men jag fick en synthare. Men det gick bra ändå, konstaterar Johannes med ett skratt.
Skräcklyrik och death metal
Det är rätt onda texter på nya WOLF-skivan. Det är ett markant skräcktema i låtar som ”At the Graveyard” och ”I Will Kill Again”. Och WOLF har till detta släpp lyckats rekrytera Thomas Holm som tidigare gjort sig skyldig till omslag åt bland annat MERCYFUL FATE.
- Det började med att vi skrev just ”I Will Kill Again” och sen ”Black Magic”. Då märkte vi att vi hade något att jobba mot och att det funkade. Vi kände att det var den röda tråden med mördare och svart magi. Det har ju lite med att göra att vi bor på olika ställen i landet också så vi var tvungna att snacka ihop oss om vad vi hade tänkt oss. Så då blev det så och den känslan i låtarna om inte musikaliskt så i texterna. Så därför känns det som låten skulle passa i eftertexterna till filmer som ”Huset som Gud glömde” eller ”Maximum Overdrive”. Så på den vägen är det och jag tyckte att vi lyckades rätt bra. Och att få Thomas Holm att göra omslaget gör ju bara saken ännu bättre. En stor del av charmen med hårdrocksplattor är ju omslagen.
- Det tog bra länge innan vi kom på vad det var vi vill ha. Men när vi fick tag på Thomas så visade det sig att han hade mer än lust att göra det. Han var trött på att göra barngrejer. Han ville bli ond och stygg igen.
Vi går vidare i Johannes lista. Platta nummer två är en liten överraskning för mig. Jag hade förväntat mig något med SAXON eller någon annan mer klassisk hårdrocksakt men istället nämner Johannes en riktigt brutal klassiker från 1989.
- Ja det är ju MORBID ANGELs ”Altars of Madness” som bara blåste omkull benen på mig. Jag började fatta det där med death metal då och det är en platta som jag kan spela när som helst. Det här fantastiska soundet med de genuina mörka gitarrerna som är så ärligt så att det inte är klokt. Analogt inspelat och jättefint.
Du lyssnar på olika sorters hårdrock med andra ord och inte bara till en viss genre?
- Nä, jag lyssnar på all sorts hårdrock. Allt från BLACKFOOT till DEICIDE. Fast jag är jävligt noga med vad jag kallar för metal och inte. Det som är metal för andra kanske inte är det för mig. Man har haft många diskussioner på fyllan om vad som är metal och inte. Men det får man ta.
Hårdrock och frihet
Vad är det egentligen som hårdrocken ger dig?
- Friheten. Det är ungefär som att se en bra film. Det skapas en värld för dig som du kan försvinna in i. Som ”Operation: Mindcrime”. Perfekt om du ska åka bil i 40 mil. Lyssna på den och du har åkt 20 av dem på två lyssningar och inte ens tänkt på det. Och den här känslan av att man är någon. Man är inte en produkt av någonting utan man är en hårdrockare. Men nu har ju det blivit mer av en produkt i och för sig men man har det alltid i sig att man en gång var en hårdrockare. De som idag har klippt sig och skaffat ett jobb är ju de som kommer hem till mig på efterfest och frågar efter WHITSNAKE-plattor. Det ger ju också en sorts styrka att lyssna på riktigt bra hårdrock.
Eftersom vi båda växte upp med hårdrocken på 80-talet så kanske det funkade bättre att kalla sig hårdrockare för då var det tydligare var gränsen gick. Den gick mellan hårdrockare och synthare. Idag är det lite otydligare.
- Jag hade nyligen just den där diskussionen med Tony Balogh (Sweden Rock Magazine m.m.) och kom fram till att det börjar gå tillbaka till det nu. Man märker att de här ”helghårdrockarna” eller vad man ska kalla dem börjar krypa ur sina skal och ställer sig på sidan om sina polare och säger att de faktisk är hårdrockare och står för det. Så det har kommit tillbaka lite grann.
Skiva nummer tre i Johannes lista är ännu mer mangel:
- Det är CELTIC FROST. Ganska svårt att välja om det är ”Morbid Tales” (1984) eller ep:n ”Emperor's Return” (1985). Men det får bli den sistnämnda med ”Circle of the Tyrants”. Det är liksom proffsigt samtidigt som det är lite billigt. Om man lyssnar på till exempel VENOM så hör man att de inte bryr sig bara det låter tufft. Men lyssnar man på CELTIC FROST från den tiden så hör man att Tom Warrior hade en vision. Det skulle låta bra med de medel de hade och det lyser igenom samtidigt som det låter fruktansvärt ondskefullt och depressivt. Det greppade tag i mig och det lyssnar jag på än idag.
Har du några kommentar om den senast plattan ”Monotheist”?
- Det roliga är att den behövde inte vara så jävla bra bara den gav den här sinnesstämningen. Och det fick jag. Men det är inte en platta som jag lyssnar på och headbangar till. Den lyssnar man på för att må dåligt till…
Så har vi kommit till den fjärde plattan. Och nu kommer vi tillbaka till den mer traditionella hårdrocken igen och det med besked. Liksom många andra skulle säga så är det den tidigare nämnda ”Operation: Mindcrime” från 1988 med QUEENSRYCHE.
- Det är en skiva som ger uttryck för en ung musikers vision. Den har ett så stort uttryck. Det är inte bara musiken och låtarna i sig utan det är hela skivan. Du kan ta vilken annan skiva som helst och det finns alltid några låtar du inte tycker är jättebra. Men på ”Operation: Mindcrime” så är allting bra rätt igenom. Den är helgjuten och funkar i alla lägen.
Så har vi kommit till den sista plattan. Och för första gången tvekar Johannes lite och funderar ordentligt innan han svarar. Valet faller tillslut på kanadensiska ANNIHILATOR och debuten ”Alice in Hell” från 1989.
- Det är ju en sådan platta som satt sina spår. Den kom i rätt tid och den bara smällde på. Den är inte bra helt och hållet för det finns en del grejer där som inte är jättebra men den är genuin och hård rätt igenom. Det är inget tjafs. Det var ett ungt hungrigt band som ville visa att de kunde spela. Och det gjorde de. Och när det gäller mig som gitarrist så har den triggat mig till att fortsätta spela gitarr. Den är otroligt teknisk och det är gitarrerna det handlar om. De har inte tänkt så mycket på trummorna och inte så mycket på sången utan det är Jeff Waters och hans jävla gitarr liksom. Det räcker så.
Bortglömda IRON MAIDEN-låtar
Det är ju ganska uppenbart varifrån ni fått inspiration till er musik och vilka referenser ni har använt. Hur undviker ni att bli ett plagiat och var går gränsen mellan att plagiera ett band och att bara vara inspirerad av det?
- Jag tror att gränsen går när man erkänner det och säger att ja det är sant att vi är inspirerade av det eller det bandet istället för att fortsätta släppa plattor som låter likadant. Men man måste ju utvecklas som band ändå annars skulle det ju inte vara WOLF. Men de uppenbara IRON MAIDEN-riffen kommer ju naturligt istället för att man placerar en grej där för att det skulle vara tufft. Vi fick ju mycket skit för det där ett tag. Men vi körde med raka puckar och sa att det var de två första plattorna med IRON MAIDEN och MERCYFUL FATE som har inspirerat oss och det står vi för. Men sen har ju Nicke (Stålvind, sång) sagt någon gång att vi skriver de låtar som MAIDEN glömde att skriva.
Efter en dryg halvtimmes prat om hårdrock i allmänhet och WOLF i synnerhet så är det dags att avrunda. Jag får känslan av att Johannes skulle kunna fortsätta prata om hårdrock i timmar. Dagen efter får jag ett nytt SMS av Johannes. Han vill lägga till SAVATAGEs ”Hall of the Mountain King” (1987) till listan. Vi sätter den väl inom parantes…
20090202
Queensrÿche – Operation: Mindcrime (1988)
Det är svårt att förstå vilken betydelse Queensrÿches tredje platta har både för mig och för hårdrockshistorien i sin helhet. Få grupper har lyckats så fullständigt att göra en konceptplatta med en sammanhållen historia så komplett och naturlig. Problemet med sådana här projekt är ju att de alltid har glapp och stora brister i genomförandet. Men inte ”Operation: Mindcrime”.
När den kom var genomslaget enormt. Gruppen som tidigare hade spelat i hårdrockens b-division med ett par okej plattor i bagaget blev megastora. Radioprogrammet Rockbox spelade den 14 maj 1988 hela A-sidan (på vinylen) utan avbrott i Sveriges Radio och dagen efter sprang jag iväg och köpte skivan.
Jag har inte slutat att lyssna på den. Det går inte. Den är på många sätt helt perfekt. Refrängerna, melodislingorna, stråkarna, sången, trumljudet, dramatiken, känslorna, klaustrofobin, galenskapen, förtvivlan. Allt finns här.
Det är omöjligen peka ut en eller ett par spår som utmärker sig. Här är till och med de korta mellanspelen nödvändiga att lyssna på. Men bland de absoluta höjdpunkterna finns förutom titelspåret ”The mission”, mastodonten ”Suite Sister Mary” (lyssna på kören i mellanspelet!) och finalen ”Eyes of a stranger”.
Det är teatraliskt, pretentiöst och storvulet på alla sätt men det slår aldrig över och blir fånigt. Jag kommer aldrig att sluta älska den här skivan.
När den kom var genomslaget enormt. Gruppen som tidigare hade spelat i hårdrockens b-division med ett par okej plattor i bagaget blev megastora. Radioprogrammet Rockbox spelade den 14 maj 1988 hela A-sidan (på vinylen) utan avbrott i Sveriges Radio och dagen efter sprang jag iväg och köpte skivan.
Jag har inte slutat att lyssna på den. Det går inte. Den är på många sätt helt perfekt. Refrängerna, melodislingorna, stråkarna, sången, trumljudet, dramatiken, känslorna, klaustrofobin, galenskapen, förtvivlan. Allt finns här.
Det är omöjligen peka ut en eller ett par spår som utmärker sig. Här är till och med de korta mellanspelen nödvändiga att lyssna på. Men bland de absoluta höjdpunkterna finns förutom titelspåret ”The mission”, mastodonten ”Suite Sister Mary” (lyssna på kören i mellanspelet!) och finalen ”Eyes of a stranger”.
Det är teatraliskt, pretentiöst och storvulet på alla sätt men det slår aldrig över och blir fånigt. Jag kommer aldrig att sluta älska den här skivan.
20090128
Dagens video: Anthrax - Among the living (live)
Det har varit lite lungt här ett tag men oroa er inte. Det kommer mera. Som en lite förberedelse på vad som komma skall kör vi en video med Anthrax. En av mina favoritgrupper inom thrash metal. Det kommer att skrivas en hel det om denna genre framöver. Det här är en av mina favoritlåtar och den är hämtad från hemvideon "Oidivnikufesin N.f.v." som är inspelad på Hammersmith Odeon 1987. Jag äger den på VHS men den finns nu även som DVD tack och lov...
Mosh på er!
Mosh på er!
20090121
Judas Priest – Defenders of the faith (1984)
Let's all join forces
Rule with iron hand
And prove to all the world
Metal rules the land
We're heavy duty
So come on let's tell the world
We are defenders of the faith
Min relation till Judas Priest startade med den här skivan. Jag såg videon till ”Freewheel burning” och Rob Halfords röst skar sig in i min tonårshjärna och snittet har nog inte läkt riktigt än. För Halfords röst kittlar mig fortfarande. Jäklar vad bra de var fram till plattan ”Painkiller”…
Förutom Halfords rakbladsröst så är det ju Glenn Tiptons och KK Downings tvillinggitarrer som är det utmärkande för Judas Priest. Utan denna treenighet skulle det hela falla ganska platt. Se bara på hur vilsna Judas Priest var utan Halford och hur lång tid det tog för Halford att riktigt hitta hem med sina olika andra projekt och tillslut den själbetitlade soloturen. Den sistnämnda har dock rätt hög kvalitet.
Den här kemin firar sina absolut största triumfer på plattorna mellan 1980 till 1984. ”Defenders of the faith” ganske inte riktigt når upp till ”Screaming for vengeance” som kanske tillsammans med “Painkiller” är min absolut största favorit. Men här finns ändå några spår som tillhör prästerskapets största stunder. Nämnda ”Freewheel burning” är så klassisk heavy metal att det är löjligt. ”Jawbreaker” är helt fantastisk och ”Rock hard ride free” är bra allsångsmetal.
Sen kommer den absoluta höjdpunkten i ”The sentinel”. Jag tröttnar aldrig på den mörka olycksbådande inledningen, det blytunga riffandet innan solot i mitten och sen kommer det lugna mittenpartiet som följs av en pampig uppbyggnad mot det stora crescendot där Halford når frekvenser som hotar krossa glas när han skriker ” Sworn to avenge condemn to hell/Tempt not the blade all fear the Sentinel”. Dit upp kommer han inte idag… Och finalen med den i sammanhanget rätt svaga ”Heavy duty” och på sitt sätt märkligt magiska titelspåret som avslutar plattan så är det bara att inse att Judas Priest är så nära den sanna tron på heavy metal man bara kan komma. Och det inledande citatet skulle kunna vara "Fader vår"...
20090119
Headbangers Ball
Vid sidan av Rockbox på radion och Metal Hammer så lärde jag mig mest om hårdrock via MTV:S Hadbangers Ball med Vanessa Warwick. Det här var på den tiden som MTV sysslade med musik och visade musikvideos. Och Headbangers Ball var ofta ute och gjorde intervjuer med alla band som var aktuella. Hon var alltid påläst och tog musiken på största allvar. Och kanske var det just det som blev hennes fall när MTV bestämde sig för att bli mer av en "livsstilskanal" än en musikkanal.
Nåväl. Jag minns hur jag hade en leverantör av varje veckas Headbangers Ball som gav mig programmet på videoband varje måndag eftersom vi inte hade satellit-tv hemma.
Jag vill därför passa på att tacka Patrik Klemetz för hans insatser under flera år.
20090115
Dagens video: Queensrÿche - Eyes of a stranger
Queensrÿche har bara gjort en platta som jag gillar. Men vilken platta! "Operation: Mindcrime" är ett mästerverk alla kategorier och dagens video ger ett utmärkst exempel på detta. Ett av mina favoritspår på plattan med en underbar refräng som aldrig lämnar dig. Videon är intressant eftersom den faktiskt försöker ge bilder till historien. Men akta er för uppföljaren som kom för några år sedan. En fullständigt oduglig och korkad idé.
20090113
I skivhyllan: Lightnin to the Nations: 25th Anniversary of NWOBHM
Här gör jag ett avsteg från det ljuva 80-talet för att tipsa om en nödvändig historielektion. Den här behändiga boxen om tre cd-skivor hittade jag i en begagnatställ på Skivbörsen härom året. Jag hittar den inte i sortimentet på vare sig Ginza eller CDON men den finns på Amazon som är intresserad. Dessutom misstänker jag att den finns ute på nätet i någon form.
---
I slutet av 70-talet så regerade punken i Storbritannien. Få brydde sig om någonting annat. Bortglömda var Led Zeppelin, Black Sabbath och alla andra band som spelade tung rock i början av årtiondet. Eller var det så?
Naturligtvis inte. I skuggan av Johnny Rottens hånfulla flin så växte sig en ny rörelse stark som förvaltade arvet efter de första riktigt tunga rockbanden i England. I slutet av 70-talet och i början av 80-talet etablerade sig ett stort antal yngre förmågor och snart så började det talas om en ny våg av brittisk hårdrock populärt kallad The New Wave Of British Heavy Metal. Ni känner väl igen namn som Iron Maiden, Judas Priest, Saxon och Def Leppard. Den här nya vågen kan på många sätt ses som startskottet för hårdrockens kanske mest produktiva och kreativa årtionde på 80-talet.
Bakom giganterna i denna våg så fanns det ett många band som aldrig riktigt slog så stort som de som just nämndes. Antalet band som bara gav ut en eller två skivor samt några singlar är långt större än de som blev riktigt stora. Det går faktiskt att dra vissa paralleller till punken där antalet små band var oräkneligt.
New Wave Of British Heavy Metal har haft stor betydelse för hur hårdrocken låter idag. Ta bara Metallica som ett tydligt exempel på ett band som tog stort intryck av de brittiska banden. Att Metallica har gjort covers på fem av sju låtar från Diamond Heads debut ”Lighnin’ to the nations” (Happy Face 1980) säger väl egentligen allt. Lägg därtill andra NWOBHM-band som Blitzkreig, Holocaust och Sweet Savage som också fått låtar tolkade av giganterna från The Bay Area, också det en egen rörelse under 80-talets mitt.
Nu har skivbolaget Castle Music och Sanctuary gjort världen en välgärning genom att samla ihop ett stort antal av dessa band i en gedigen samling. Urvalet är smart gjort i och med att man hoppat över de största namnen som nämndes tidigare. Dessa är ju ganska enkla att få tag på än i dag. Det mest kända bandet i denna samling är kanske Saxon, Samson och Tygers Of Pan Tang. I övrigt så får vi pärlor av Xero, Satan, Atomkraft, Tresspass, Silverwing och många många fler. Totalt presenteras 56 band på tre skivor i ett mycket bra urval. Lägg dessutom till att alltihop presenteras i en informativ booklet med bakgrundsfakta och presentationer kompetent skrivet av Dave Ling, välrenommerad skribent på Metal Hammer och Classic Rock Magazine. Allt detta presenterat i en behändig och sobert utformad ask.
Jag saknar egentligen ingenting i denna samling. Man får en utmärkt känsla för hur The New Wave Of British Heavy Metal lät. Samlingen fyller ett tomrum som länge funnits i skivhyllan. Här får man tillgång till många av urtyperna som sedermera har kommit att bli det vi idag kallar hårdrock. Denna lilla låda med sitt stora innehåll bör alla ha i sin samling. Om man inte äger originalen naturligtvis.
Diamond Head live @ BBC 1980 - Helpless
---
I slutet av 70-talet så regerade punken i Storbritannien. Få brydde sig om någonting annat. Bortglömda var Led Zeppelin, Black Sabbath och alla andra band som spelade tung rock i början av årtiondet. Eller var det så?
Naturligtvis inte. I skuggan av Johnny Rottens hånfulla flin så växte sig en ny rörelse stark som förvaltade arvet efter de första riktigt tunga rockbanden i England. I slutet av 70-talet och i början av 80-talet etablerade sig ett stort antal yngre förmågor och snart så började det talas om en ny våg av brittisk hårdrock populärt kallad The New Wave Of British Heavy Metal. Ni känner väl igen namn som Iron Maiden, Judas Priest, Saxon och Def Leppard. Den här nya vågen kan på många sätt ses som startskottet för hårdrockens kanske mest produktiva och kreativa årtionde på 80-talet.
Bakom giganterna i denna våg så fanns det ett många band som aldrig riktigt slog så stort som de som just nämndes. Antalet band som bara gav ut en eller två skivor samt några singlar är långt större än de som blev riktigt stora. Det går faktiskt att dra vissa paralleller till punken där antalet små band var oräkneligt.
New Wave Of British Heavy Metal har haft stor betydelse för hur hårdrocken låter idag. Ta bara Metallica som ett tydligt exempel på ett band som tog stort intryck av de brittiska banden. Att Metallica har gjort covers på fem av sju låtar från Diamond Heads debut ”Lighnin’ to the nations” (Happy Face 1980) säger väl egentligen allt. Lägg därtill andra NWOBHM-band som Blitzkreig, Holocaust och Sweet Savage som också fått låtar tolkade av giganterna från The Bay Area, också det en egen rörelse under 80-talets mitt.
Nu har skivbolaget Castle Music och Sanctuary gjort världen en välgärning genom att samla ihop ett stort antal av dessa band i en gedigen samling. Urvalet är smart gjort i och med att man hoppat över de största namnen som nämndes tidigare. Dessa är ju ganska enkla att få tag på än i dag. Det mest kända bandet i denna samling är kanske Saxon, Samson och Tygers Of Pan Tang. I övrigt så får vi pärlor av Xero, Satan, Atomkraft, Tresspass, Silverwing och många många fler. Totalt presenteras 56 band på tre skivor i ett mycket bra urval. Lägg dessutom till att alltihop presenteras i en informativ booklet med bakgrundsfakta och presentationer kompetent skrivet av Dave Ling, välrenommerad skribent på Metal Hammer och Classic Rock Magazine. Allt detta presenterat i en behändig och sobert utformad ask.
Jag saknar egentligen ingenting i denna samling. Man får en utmärkt känsla för hur The New Wave Of British Heavy Metal lät. Samlingen fyller ett tomrum som länge funnits i skivhyllan. Här får man tillgång till många av urtyperna som sedermera har kommit att bli det vi idag kallar hårdrock. Denna lilla låda med sitt stora innehåll bör alla ha i sin samling. Om man inte äger originalen naturligtvis.
Diamond Head live @ BBC 1980 - Helpless
20090110
I skivhyllan: Dio - Dream evil (1987)
Ronnie James Dio är en portalfigur i den moderna hårdrocken. Allt sedan debutåren i band som Elf, Rainbow, Black Sabbath och slutligen i det egna bandet Dio har den lille mannen med den stora rösten förnöjt konnässörer av ädel metal. Få artister om än någon har ett så gediget arkiv att visa upp som honom även om senare års utgåvor aldrig riktigt uppnått de tidigare plattornas magi. Och det är om en av dess tidigare plattor denna recension ska komma att handla.
1987 stod gruppen Dio på sin absoluta topp både musikaliskt och framgångsmässigt. Med de tre tidigare albumen ”Holy Diver” ”Last in Line” och ”Sacred Heart” hade Ronnie James Dio på allvar etablerat sig som soloartist. Arvet från Rainbow och Black Sabbath kunde nu läggas till handlingarna. Bandet som vid denna tidpunkt Föruton Dio själv bestod av Vinnie Appice på trummor, Jimmy Bain på bas, Claude Schnell på keyboard och Craig Goldie på gitarr gick in i studion för att fästa vad som skulle bli ”Dream Evil”, en av de absolut bästa hårdrocksskivor som någonsin gjorts. I alla fall om ni frågar mig.
Detta är dock inte den allmänna uppfattningen om ”Dream evil” har jag förstått. De flesta tycker att ljudet är torrt och platt och att Craig Goldies gitarrspel är trist. Men här har belackarna fel. I en tid där glam och sleeze tagit över nästan all hårdrock och alltmer likande pop så utgör ”Dream evil” lite av en motvikt. Dio kunde mycket väl ha gått samma väg. Han var på god väg några gånger på de tidigare soloplattorna. Men den här skivan är ett steg tillbaka i mina ögon. Detta menat i den allra positivaste bemärkelsen. Dio återvänder här till sitt arv från Black Sabbath och Rainbow med melodi- och riffdriven rock.
“We are the innocent we are the damned
We were caught in the middle of the madness hunted by the lion and the lamb”
Det är en jämnstark skiva utan dåliga låtar egentligen. Det är en måttstock för vad hårdrock egentligen är. Man kan urskilja ett par tydliga teman på de texter som återfinns på plattan. Det handlar om brutna löften (”Nightpeople”), verklighet och fantasi (”Dream Evil”) och utanförskap (”All the fools sailed away”). Den sistnämnda låten är värd ett extra omnämnande. För detta kan vara en av Dios absolut största stunder både som låtskrivare och sångare. Med sitt episka anslag och sitt storslagna berättande om hur vi alla ska segla mot solnedgången bort från den här världen får den mig att nästa bli tårögd. Det är ett stycke musik som på många sätt sammanfattar var hårdrock egentligen handlar om. Att drömma sig bort till en annan värld. Vi mot dem. Utanförskap. Stora känslor.
Dessutom ska man aldrig underskatta betydelsen av ett snyggt skivomslag. Sällan har väl omslagskonsten utnyttjats så väl som av Steve Huston som illustrerat ”Dream evil”. På bilden ser man en liten flicka ligga och sova. Runt om och under hennes säng ser vi monster och oknytt och utanför fönstret står Dios återkommande maskot, demonen, och tittar in. Det är en hotfull stämning men ändå fridfull på något sätt. Bilden representerar väl innehållet i musiken.
Efter ”Dream evil” har Dios karriär fortsatt. Han har dock aldrig lyckats överträffa den musik som han gjorde fram till denna skiva. Med det inte sagt att det som kom efter var direkt dåligt. Tvärt om. Så sent som 2004 släpptes ”Master of the moon” som var en positiv överraskning Nu som då är Dios musik fylld av fantasier och berättelser om regnbågar, troll och annat som hör sagans värld till. Detta är ett sorgligt bortglömt verktyg för hårdrocksband av idag som vill berätta någonting om verkligheten. Det är tur för oss att vi fortfarande har människor som Ronnie James Dio.
20090109
Minnen: Dio i Västerås
Appropå Dio. En av få gånger jag känt mig lite löjlig var när jag skulle recensera Dios spelning i Västerås 2003. Jag hade på något märkligt sätt fått ett fotopass som gav mig tillträde till fotodiket framför scenen under de första tre låtarna. Så där stod jag med min lilla digitalkamera tillsammans med en gäng fotografer från lokaltidningen och en del musiktidningar.
Fast jag kunde ju inte låta bli heller. Att bokstavligen stå på en armlängds avstånd från Ronnie James Dios fötter är och förblir en av mina coolaste hårdrocksminnen. Och jag ljuger inte när jag säger att hans röst hördes gott och väl över medhörningsmonitorerna på scenen. Att stå så nära denna naturkraft var inget annat än mäktigt...
De fyra bilderna ovan är några av dem jag tog. Och eftersom man inte fick ha blixten på så blev det med andra ord lite suddiga bilder. Men kanske fångar dom stämningen och känslan i det ögonblick de togs.
Min recension från Metalcentral.net (publicerad 2003-07-04)
Ronnie James Dio behöver kanske inte någon närmare presentation. Han är en av få som verkligen förtjänat epitetet "legend". I över 30 år har den lilla mannen med den stora rösten sysslat med hårdrock i band som Elf, Rainbow, Black Sabbath och sist men inte minst (om man får säga så) Dio. Antalet klassiska plattor är nästan fånigt många: "Heaven and hell" (1980 med Black Sabbath), "Holy Diver" (1983) "The last in line" (1984), och min personliga favorit "Dream Evil" (1987). Alla är högkvalitativa hårdrocksklassiker idag. Och även senare utgåvor har sina höjdpunkter om än färre.
En konsert med Dio har med andra ord alla förutsättningar att bli hur bra som helst med tanke på låtskatten. Idag består bandet han drar jorden runt med av Craig Goldy (gitarr), Jimmie Bain (bas), Simon Wright (ex. AC/DC, trummor) och Scott Warren (keyboard). Alltså den kompetenta arbetskraft som anstår en sångare som Dio.
Det är helt utsålt i Västeråshallen. Det betyder 1200 i publiken och stämningen är på topp när Dio gör entré. Scenen pryds av en backdrop föreställandes omslaget till "Holy Diver" och det säger egentligen ganska mycket om vad en konsert med Dio är för många: ren skär nostalgi. I det avseendet gör han ingen besviken. Vi får "Mob rules", "Dream evil" och flera gamla örhängen blandat med senare låtar. Vill man vara elak så kan man säga att det till en början är en småtrevlig tillställning. Men så händer det.
Det hela inleds med just "Holy diver" för att sedan övergå i en makalös version av "Heaven and hell" vidare till "The last in line". Sen fortsätter han i rask takt med "Rainbow in the dark", "We rock" och avslutar med Rainbows klassiker "Man on the silver mountain" och tillhörande allsång. Det går liksom inte att argumentera emot den sviten.
Och med denna lektion i modern hårdrockshistoria förlåter man honom för att han låter Simon Wright göra ett fullständigt onödigt trumsolo tre låtar in i spelningen. Det är den andra halvan av konserten som räddar Dio och hans tappra mannar, och är egentligen det jag grundar mitt betyg på. Visst är det nostalgi, visst är det lite gubbigt då och då och visst känns allt viftande med pek- och lillfingret både från sångaren själv och publiken lite väl klichéartat. Men vafan, det är ju Dio! Och dessutom, att efter tre decennier i hårdrockens tjänst fortfarande ha en sådan röst som Dio har är bara det beundransvärt. Han är i sanning det han heter på den fronten: gud!
Ronnie James Dio behöver kanske inte någon närmare presentation. Han är en av få som verkligen förtjänat epitetet "legend". I över 30 år har den lilla mannen med den stora rösten sysslat med hårdrock i band som Elf, Rainbow, Black Sabbath och sist men inte minst (om man får säga så) Dio. Antalet klassiska plattor är nästan fånigt många: "Heaven and hell" (1980 med Black Sabbath), "Holy Diver" (1983) "The last in line" (1984), och min personliga favorit "Dream Evil" (1987). Alla är högkvalitativa hårdrocksklassiker idag. Och även senare utgåvor har sina höjdpunkter om än färre.
En konsert med Dio har med andra ord alla förutsättningar att bli hur bra som helst med tanke på låtskatten. Idag består bandet han drar jorden runt med av Craig Goldy (gitarr), Jimmie Bain (bas), Simon Wright (ex. AC/DC, trummor) och Scott Warren (keyboard). Alltså den kompetenta arbetskraft som anstår en sångare som Dio.
Det är helt utsålt i Västeråshallen. Det betyder 1200 i publiken och stämningen är på topp när Dio gör entré. Scenen pryds av en backdrop föreställandes omslaget till "Holy Diver" och det säger egentligen ganska mycket om vad en konsert med Dio är för många: ren skär nostalgi. I det avseendet gör han ingen besviken. Vi får "Mob rules", "Dream evil" och flera gamla örhängen blandat med senare låtar. Vill man vara elak så kan man säga att det till en början är en småtrevlig tillställning. Men så händer det.
Det hela inleds med just "Holy diver" för att sedan övergå i en makalös version av "Heaven and hell" vidare till "The last in line". Sen fortsätter han i rask takt med "Rainbow in the dark", "We rock" och avslutar med Rainbows klassiker "Man on the silver mountain" och tillhörande allsång. Det går liksom inte att argumentera emot den sviten.
Och med denna lektion i modern hårdrockshistoria förlåter man honom för att han låter Simon Wright göra ett fullständigt onödigt trumsolo tre låtar in i spelningen. Det är den andra halvan av konserten som räddar Dio och hans tappra mannar, och är egentligen det jag grundar mitt betyg på. Visst är det nostalgi, visst är det lite gubbigt då och då och visst känns allt viftande med pek- och lillfingret både från sångaren själv och publiken lite väl klichéartat. Men vafan, det är ju Dio! Och dessutom, att efter tre decennier i hårdrockens tjänst fortfarande ha en sådan röst som Dio har är bara det beundransvärt. Han är i sanning det han heter på den fronten: gud!
Subscribe to:
Posts (Atom)